A vietnámi háborúban alkalmazott vegyi fegyverek és hosszútávú hatásuk

A vietnámi háborúban alkalmazott vegyi fegyverek és hosszútávú hatásuk
01/21

2021. január 21. 17:00

online

01/21

2021. január 21. 17:00 -

online


Földi László ezredes tart előadást az ELTE TTK "Alkímia ma" sorozatában. Az előadást Csonka István tudományos munkatárs porrobbantási kísérletei követik.

A vietnámi háborúban az amerikai csapatok egyaránt használtak halálos és úgynevezett nem halálos hatású vegyi fegyvereket. Ennek során a herbicidek (növényzetpusztító szerek) a történelem során legnagyobb mennyiségben bevetett mérgező harci anyagokká váltak. Az elsősorban gyomnövények kiszorítására készített szereket az amerikai haderő Dél-Vietnamban alapvetően a dzsungel ritkítására, a természetes adottságok biztosította rejtés felfedezésére, a légi felderítés megkönnyítésére, illetve az élelmiszerkészletek, egyes területek kultúrnövényeinek teljes elpusztítására használta. Az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy a felhasznált vegyszereknek számos korábban nem ismert, hosszútávú hatása is van mind az emberekre, mind pedig a környezetre.

Földi László ezredes az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi tanára.

Kísérleti rész: Porrobbanás
A „robbanáshoz”, a heves égéshez az éghető anyag és az oxidáló szer alapos összekever(ed)ése szükséges a gyújtóforrás működésbe lépése előtt. Szilárd anyagok gyakran egy molekulán belül tartalmazzák a reagáló feleket (pl. a TNT nitrocsoportjai oxidálják a toluolt), míg éghető gőzök-gázok a levegővel összekeveredve képezhetnek robbanóképes elegyet (pl. a belső égésű motorokban). De kellően kis szemcsékre aprított szilárd anyag is robbanóképes elegyet alkothat levegővel. Ilyen elegyek begyújtására tesz kísérleteket, például finom- és rétesliszt, porcukor, aktív szén és más porok fölhasználásával Csonka István, az MTA-ELTE Lendület Laboratórium Asztrokémia Kutatócsoport tudományos munkatársa, korábban a SONEAS Kutató Kft. Kísérleti Üzemének technológus vegyésze.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.