A világ legjobb egyetemei között

A magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerepel a legelőkelőbb helyen a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló sanghaji ARWU 2012-es értékelése szerint. A szakok nemzetközi összevetésében az ELTE fizika szak bejutott a legjobb 150 közé.

A nagy tekintélyű sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) legfrissebb kiadása a világ 500 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja. A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University, a százpontos értékelésben nagy súllyal esnek latba az egyetem oktatói és alumnusai által elnyert nemzetközi díjak, illetve a publikációs és idézettségi adatok. Az augusztus közepén nyilvánosságra hozott 2012-es rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 301-400. helyen szerepel, megelőzve a 401-500. hely közé rangsorolt Szegedi Tudományegyetemet. Más magyar intézmény nem került fel a listára.

A szempontrendszer elsősorban a nagyméretű tudományegyetemek számára kedvező, a lista élén most is a Harvard, a Stanford, az MIT, a Berkeley, a Cambridge, a CalTech, a Princeton, a Columbia, a Chicagói Egyetem és Oxford áll. Az európai egyetemek közül a vezető brit intézmények mellett a zürichi Swiss Federal Institute of Technology, a svéd Karolinska Institutet, a Koppenhágai Egyetem és a francia Paris-Sud, valamint az Université Pierre et Marie Curie a legsikeresebb. Közép-Európa felsőoktatását főként osztrák intézmények képviselik az 500-as listában, a féltucatnyi jegyzett osztrák egyetem közül a bécsi az első kétszázban, a Bécsi Orvostudományi Egyetem az első háromszázban szerepel. A prágai Károly Egyetem a 201-300. helyen, a krakkói Jagelló Egyetem és a Varsói Egyetem a 301-400. helyen áll.

Az ARWU nemcsak az intézményeket rangsorolja, hanem szakterületenkénti listát is készít. Az ELTE fizika szak az előkelő 101-150. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, ezzel megelőzve régiós vetélytársát, a Varsói Egyetemet, melynek fizika szakát a 150-200. helyen tartják nyilván.

2012.08.28.