A világ legjobbjai között az ARWU rangsorán

2015. augusztus 15-én jelent meg az egyik legismertebb felsőoktatási lista, az Academic Ranking of World Universities (ARWU). A magyar egyetemek közül idén két intézmény került az 500 legjobb közé: a 401-500. közötti csoportban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem található, a kategórián belül nem rangsorolnak. Az ELTE fizika szak idén is az előkelő 101–150. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában.

A legszélesebb körben ismert nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University. Az indikátorok között hangsúlyosan szerepelnek az egyetem oktatói és alumnusai által elnyert nemzetközi díjak, illetve a publikációs és idézettségi adatok. A rangsor készítői több mint 1200 egyetemről gyűjtenek adatokat, a legjobb 500-at hozzák nyilvánosságra. A listát a korábbi évekhez hasonlóan a Harvard, a Stanford, az MIT, a Berkeley és a Cambridge vezeti.

Az ARWU nemcsak az intézményeket rangsorolja, hanem szakterületenkénti listákat is készít. Az ELTE fizika szak idén is az előkelő 101–150. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, így egy kategóriába került például a New York Universityvel, a Moszkvai Állami Egyetemmel, a bázeli, birminghami és helsinki egyetemmel, és megelőzte – többek között – a leuveni, a stockholmi, a varsói és a barcelonai egyetemet.

A teljes 500-as lista itt található.

2015.08.26.