A zenei előadóművészet lélektana

2022.02.18.
A zenei előadóművészet lélektana
Hruska Emese, a PPK oktatója a zenészek személyiségének és egyéni tulajdonságainak kezeléséről írt hiánypótló tanulmányt az "Oxford Handbook of Music Performance" kézikönyvbe.

A zenepszichológia és az előadóművészet területén végzett kutatások eddigi legátfogóbb áttekintését nyújtja az Oxford University Press új, kétkötetes kiadványa, az Oxford Handbook of Music Performance. A tizenhárom ország nyolcvan kutatójának közreműködésével megjelenő kézikönyv a legújabb eredményeket és az eddigi legmeghatározóbb elméleteket foglalja össze zenészek, oktatók és kutatók munkáját segítve. A kétkötetes kiadvány 1400 oldalon 8 nagy témakört jár körül, a teljesítménypszichológiától a zenészek mentális és fizikai egészségén át a tehetségfejlesztésig.

Hruska Emese és Arielle Bonneville-Roussy kanadai zenepszichológus Personality and Individual Differences (Személyiség és egyéni különbségek) címmel írt fejezetet a könyvbe. Írásukban a legkülönfélébb zenészszemélyiségek eltérő kezeléséhez nyújtanak támpontokat: bemutatják, mit lehet kezdeni a perfekcionizmussal és a szorongással, kitérnek a gyermekkortól a professzionális szintig megmutatkozó különbségekre, a nemek közötti eltérésekre, a zenei műfajok és a hangszerek közötti választásokra. A tanulmány angol nyelvű absztraktja itt olvasható.

Hruska Emese zenepszichológus, az ELTE Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet egyetemi adjunktusa. 2005-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakján. 2019-ben zenepszichológiából szerzett doktori fokozatot a londoni Roehampton Egyetemen. Doktori kutatásainak középpontjában az énkép, a perfekcionizmus és a lámpaláz kérdésköre állt. Kutatási területe az alkalmazott zenepszichológia, célja, hogy segítse a zenészeket a jó gyakorlatok kialakításában, valamint a kihívásokkal teli helyzetek sikeres kezelésében.

Az Oxford Handbook of Music Performance 2022 áprilisában jelenik meg, de már előrendelhető a kiadó weboldalán. 

Forrás: ELTE PPK