Adatbázisokból kibányászható megoldások

2023.06.14.
Adatbázisokból kibányászható megoldások
Településfejlesztéssel, online ügyintézéssel és ingatlanárverésekkel kapcsolatos fejlesztési koncepciók születtek a „Hackathon civil adatokkal” versenyen.

Az ELTE TÁTK Survey Statisztika és Adatanalitika MSc, a K-Monitor és az ELTE Data for Good kutatócsoport „Hackathon civil adatokkal” versenyre már két héttel a rendezvény előtt beteltek a helyek, így az elsőként jelentkező 5 hallgatói csapat mérethette meg magát. A 3–4 fős csapatoknak gyorsan, intenzíven és összehangoltan kellett dolgozniuk, hogy a rendelkezésükre bocsátott adatokból estére átfogó feltáró elemzést mutassanak be a zsűrinek. A hallgatók így

élesben szerezhettek gyakorlatot abban, hogyan lehet megtalálni a megfelelő elemzési technikákat,

és informatív adatvizualizációs eszközökkel bemutatni a felfedezett összefüggéseket.

Az adatbázisokat a Járókelő, a Periféria Központ, a K-Monitor és az ELTE TÁTK-n működő két kutatócsoport, az ELTE Data for Good és a Survey Methods Room Budapest bocsátotta rendelkezésre. A versenyzők többsége a TÁTK hallgatói közül került ki, de érkeztek jelentkezők ELTE Természettudományi Karról és a Corvinusról is. A versenyt mind az öt csapat sikeres prezentációval zárta.

Az első helyet a Férgek csapat (Ecsedi Zsombor, Horváth Michelle, Molnár Dóra, Csaba Enikő) szerezte meg, akik a Felzárkózó Települések (FETE) programba bekerült és abból kimaradt településekkel foglalkoztak. Kutatási kérdésük az volt, hogy ha a statisztikák alapján ők maguk választanak ki 300, leginkább fejlesztésekre szoruló települést, akkor mekkora átfedés lesz a saját listájuk és a programba valójában bekerült települések között. A csapat listájából 126 került be a hivatalos FETE programba, a versenyzők több települést tartanának fejlesztendőnek Baranyában és Zalában, mint amennyi a FETE programba került.

A második helyet A négy Jani (Hován Martin, Nyerges Márk, Német Ákos, Regős Tamás) szerezte meg, akik a Járókelő.hu oldal adatait vizsgálva megállapították, hogy a megoldatlan ügyek aránya viszonylag állandó (20-30%), illetve a fejlettebb településeken, valamint a magasabb lakásárakkal bíró kerületekben hajlamosabbak bejelentést tenni a lakók. Felsorolták továbbá a leghatékonyabb problémamegoldókat (Budapesti Közművek, Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft., Magyar Telekom), a leginkább megoldható ügyeket (elhagyott jármű, közvilágítás, szemét, közművek, graffiti, és azokat is, amelyeken a legritkábban tudnak segíteni az illetékesek (kátyú, járda, kerékpárút, parkolás, akadálymentesítés).

A bronzérmet a Data for 4, 4 for data csapat (Fáró Jenő, Lajos Hanka, Piros Anna Sára, Váradi Bendegúz) szerezte meg, ők a K-Monitor sajtóadatbázisa alapján azt vizsgálták, hogyan lehetne megkönnyíteni a cikkek archiválását, illetve a kereső használatát. Olyan programot készítettek, amely a már fellelt cikkek adataival automatikusan ki tudja tölteni az erre szolgáló űrlapot. Javaslatuk szerint a címkék szerepeltetésén túl érdemes lenne megtanítani a keresőt arra, hogy mutasson kulcsszó-eloszlásokat, szófelhőket, topik-modelleket, és tudja jelezni két kulcsszó szemantikai közelségét is.

Különdíjat kapott a "Keltikék" csapat (Gedeon Anna, Pósán Máté, Nagy Balázs), akik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatbázisát kapták elemzésre a Periféria Központtól, és ezt az ingatlanárverések elemzésére használták fel. Vizsgálatukból kiderült, hogy az árveréseken egyre nagyobb számban számban jelennek meg a kisebb értékű ingatlanok, melyeket feltételezhetően az alacsonyabb jövedelmű adósok vesztenek el. Úgy vélik, hogy szükség lenne olyan interaktív térképre, amelyen az ingatlanok elhelyezkedése mellett olyan változók alapján is lehetne szűrni, mint hogy melyik évben kezdődött el az intézkedés az ingatlan tulajdonosa ellen, milyen magas a kikiáltási ár, illetve hogyan viszonyul a kikiáltási ár az eladási árhoz.

Emellett különdíjat vehetett át a „Férgek” csapata is, mivel a díj felajánlója és a Reprex BV alapítója, Antal Dániel szerint mindkét bemutatott projekt folytatásra érdemes az adatgazda együttműködésével.

Az esemény főszervezői Németh Renáta, Katona Eszter és Tátrai Annamária (ELTE TáTK), Léderer Sándor és Juhász Attila (K-Monitor), mentorai pedig Gregor Anikó, Rakovics Márton, Rakovics Zsófia, Buda Jakab, Katona Eszter, Németh Renáta, Tátrai Annamária és Koltai Júlia (ELTE TÁTK), illetve Szabó Krisztián (Átlátszó – Átló) voltak. A zsűrit Antal Dániel, Rakovics Márton, illetve Németh Szilvia és Szémann Tamás újságírók alkották. A helyezettek nyereményként Minkó Mihály adatvizualizációs képzésén fejleszthetik tovább tudásukat.

Forrás: ELTE TÁTK