Adattal az újságírásért

Az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google „Adattal az újságírásért” címmel közös programot indít, hogy támogassa a fiatal adatújságírókat Magyarországon. A projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak két magyar egyetemen, és egy fiatal adatújságíróknak szóló díjat is létrehoznak. A programban az ELTE BTK MMI Média és Kommunikáció Tanszéke és a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke vesz részt.

A hallgatóknak bemutatják az adatokkal való munkát azok feltárásától kezdve a mögöttük rejlő történetek kibontásáig. Az előadásokat és workshopokat elismert magyar és külföldi szakértők tartják, köztük Beata Biel lengyel újságíró, a digitális újságírás szakértője. A programok az egyetemi tanév második szemeszterében, 2016 februárjában indulnak.

„Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék alap- és mesterszakos hallgatói számára kiváló lehetőség a program adatújságírás képzése, mivel a kreatív gazdaság számára fontos készségeket, tudást és attitűdöket sajátíthatnak el. Az ELTE-n zajló médiaképzés fontos része a szakma élbolyához tartozó szervezetekkel, illetve szakemberekkel való együttműködés” - nyilatkozta Hammer Ferenc, a Tanszék vezetője.

A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza az adatújságírást a szakma képviselőihez és az érdeklődőkhöz, módszereket és eszközöket adjon a kezükbe. „Az adatújságírás minden eddiginél szélesebb lehetőségeket és folyamatosan gyarapodó, innovatív eszközöket kínál az újságírónak. Megújítja a történetmondást, átláthatóbbá teszi a feltárt tényeket és folyamatokat. Hatékony eszköz abban, hogy az újságírás ma is betölthesse ellenőrző szerepét” – mondta el Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója. A program keretében a Médiaközpont egy adatújságírás díjat is létrehoz, amelyre jövő év elejétől diákok, és 30 év alatti fiatal újságírók jelentkezhetnek adatújságírással kapcsolatos projektjeikkel.

„Örömünkre szolgál, hogy az újságírás legfrissebb trendjei iránt érdeklődő fiatalok, adatújságírók azzal is megmutathatják magukat, hogy pályáznak a díjra. Az adatújságírók a nyilvánosan hozzáférhető adatokból dolgoznak, ezeket rendezik értelmezhető, új kontextusba, ez pedig a közösség hasznára válik” - mondta a díj kapcsán Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

A program részeként, az Átlátszó.hu szakmai közreműködésével magyar nyelven is elkészül az Adatújságírás Kézikönyve, amely 2016 februárjától lesz online letölthető. Az oldal főszerkesztője, Bodoky Tamás a kézikönyv kapcsán arról beszélt, hogy „az adatújságírás magyarországi elterjesztése azért fontos, mert a magyar sajtóban a vélemények előnyt élveznek a tényekkel szemben. A kézikönyv segítséget nyújthat a magyar újságíróknak abban, hogy közérthető módon prezentálják a mindenkit érdeklő adatokat”.

Forrás: ELTE BTK / kreativ.hu

2015.11.20.