Adatvezérelt gyógyítás

2019.11.14.
Adatvezérelt gyógyítás
Csabai István és Ribli Dezső, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék kutatói digitális egészségügyi megoldásokat mutattak be a Hungaromed 2019 kiállításon.

A Hungaromed középpontjában idén az egészségügyi technológiai ipar, a kórházépítészet és kórházfejlesztés, a digitális egészségügyi megoldások, valamint a népegészségügyi mozgósítás témaköre állt. Napjainkban egyre nő az adatvezérelt gyógyítás, az okos kórházak és a preventív házi orvosi ellátás iránti igény, fejezték ki az egészségügy jelenlévő képviselői és a kutatók egyaránt. Az egyre növekvő adatmennyiség, az öregedő társadalom és az egészségügyben tapasztalható problémák miatt különösen nagy kihívást jelent az országos lefedettségű szűrőprogramok (mammográfia, vastagbélrák, méhnyakrák) során keletkező nagy mennyiségű képanyag kiértékelése. A gépi intelligencia bevonása megkönnyíti a nagy figyelmet és precizitást igénylő folyamatokat, ráadásul segítségével a gyógyítás és az egészségmegőrzés során keletkezett hatalmas mennyiségű és magas minőségű komplex adat hosszú távon is hasznossá válhat, hiszen az orvosok jól előkészített és megszűrt információkkal dolgozhatnak.

Az ELTE FIEK keretében e téren végzett kutatásaik eredményét mutatták be a szakmai konferencián az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék kutatói, Csabai István és Ribli Dezső, felhívva a figyelmet az adattudományi szakemberek és az egészségügyben dolgozók együttműködésének fontosságára. A kutatók már dolgoztak közös projekten a Semmelweis Egyetemmel, és a továbbiakban erősíteni kívánják a kapcsolatot.

  

A Hungaromed egészségügyi és orvostechnikai kiállítás és konferencia Magyarország egyetlen átfogó egészségipari fóruma, ahol innovatív cégek, akkreditált továbbképzések és szakmapilitikai aktualutások várják évről évre a látogatókat. Az esemény remek lehetőséget teremt mind a gyártók, forgalmazók, megrendelők, mind az eszközöket használó orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók találkozására. A kiállításon innovatív cégek, kezdeményezések mutatkoznak be, akkreditált továbbképzések, szakmapolitikai újdonságok ismerhetők meg.

Forrás: ELTE TTK