Addiktív viselkedések szakirányú továbbképzés indul a PPK-n

2021.05.14.
Addiktív viselkedések szakirányú továbbképzés indul a PPK-n
Kémiai és viselkedéses addikciókkal kapcsolatos tanácsadással is hozzáértő módon tudnak majd foglalkozni azok a szakpszichológusok, akik elvégzik az ELTE országosan egyedülálló, egyéves programját.

Napjainkban egyre többen küzdenek addiktológiai problémákkal, és a problémás szerhasználat vagy éppen a problémás internethasználat a karantén alatt tovább erősödött. Függőségi problémákra derítenek fényt sokszor a praktizáló tanácsadó szakpszichológusok is, akár olyan klienseknél is, akik párkapcsolati krízis vagy éppen veszteség feldolgozása miatt fordulnak hozzájuk. Az ELTE PPK új, országosan egyedülálló addiktív viselkedések szakirányú továbbképzésén az ilyen esetek kezeléséhez szükséges tudást lehet elsajátítani. Az egyéves program a pozitív pszichológia eszköztárát alkalmazva felépülésközpontú szemlélettel közelít az addikciókhoz.

A szak felelőse, Rácz József azt tapasztalta, hogy a tanácsadó szakpszichológusok az addikciók problémakörével szembesülve sokszor nem érzik kellően felkészültnek magukat, és olyan klienseket is klinikus kollégákhoz vagy orvoshoz küldenek, akiknek kellő addiktológiai szaktudás birtokában a pszichológiai tanácsadás keretei között hatékonyabban tudnának segíteni,

nem a betegségtudatot erősítve, hanem megmutatva a felépülés útját

mint reális lehetőséget a kliens számára. Ez a pozitív szemléletmód természetesen csak akkor működhet biztonsággal – teszi hozzá Kaló Zsuzsa –, ha a tanácsadó szakpszichológusok tisztában vannak a saját kompetenciahatáraikkal, szakszóval trauma-informáltak és felépülés-informáltak, vagyis megtanulják, mely esetekben kell a függőséggel küzdő vagy veszélyeztetett klienst klinikus kollégához küldeniük, aki akár az elvonás szükségességéről is dönthet.

A képzés első félévében az elméleté a főszerep: Rácz József a pszichológiai jóllét felől közelítve a felépülési szemlélettel, illetve a megelőzés és az utógondozás kérdéskörével foglalkozik majd, Kaló Zsuzsa pedig a női függőségek sajátosságairól tart majd órát, de az oktatók sorában találjuk például Demetrovics Zsoltot, a viselkedéses addikciók (gaming, internetfüggőség) szakértőjét, és Felvinczi Katalint, az addiktológiai prevenciótervezés specialistáját. A második szemeszter programjáról szólva Rácz József kiemelte, hogy a képzés erőssége a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézettel való szoros együttműködés, ahol a hallgatók megtapasztalhatják a kórházi terápiás beavatkozások és a tanácsadás határait, és

a gyakorlatban is kipróbálhatják a gyógyításon túllépő eszköztár alkalmazását.

A második szemeszterben a hallgatók olyan szakemberektől tanulhatnak majd, mint például Farkas Judit vagy Kapitány-Fövény Máté.

A képzés portfólió-jellegű szakdolgozattal zárul, amelyet a gyakorlati félévben végzett munka alapján kell elkészíteni. A továbbképzésen megszerezhető ismeretek Kaló Zsuzsa szerint nagyon sokféle területen kamatoztathatók, a gyermekvédelemben, a családsegítő szolgálatoknál vagy tanácsadói praxisban dolgozó pszichológusoknak és szakpszichológusoknak egyaránt hasznára válhatnak. A problémás alkohol- és droghasználattal, a problémás internethasználattal, a játékfüggőséggel vagy éppen a testedzés-függőséggel küzdők nehézségei mára a segítő szakemberek napi munkájának a fókuszba kerültek. Jól segíteni pedig csak az tud, aki kellő ismeretek és kompetenciák birtokában képesnek érzi magát arra, hogy hatékonyan alkalmazza a pszichológia tanácsadás eszköztárát ezekben a helyzetekben is. 

További információk a képzésről és a jelentkezés módjáról 
A képzés folyamatosan frissülő Facebook-oldala 
A PPK szakirányú továbbképzései közt itt böngészhet.

Forrás: ELTE PPK