Agyi aktivitást vizsgáló labor épül az ELTE Biológiai Intézetében

2017.09.05.
Agyi aktivitást vizsgáló labor épül az ELTE Biológiai Intézetében
Több mint 106 millió forintos támogatásból fejleszt európai színvonalú infrastruktúrát az ELTE Természettudományi Karának Biológiai Intézete. A fejlesztés célja egy Európában egyedülálló laboregyüttes létrehozása és hosszú távú működtetése, mellyel neurobiológiai, élettani és viselkedésbeli változások összehasonlító vizsgálata végezhető el.

A VEKOP-2.3.3-15-2017-00019 projekt keretében beszerzendő csúcstechnológiai eszközök révén az agyi és az agykérgi aktivitás pontos mechanizmusának jobb megértése válik lehetővé, ami elengedhetetlen a kóros agyműködések kialakulásának megelőzéséhez, új gyógymódok kialakításához.

A neurobiológiai kutatásokban legelterjedtebben alkalmazott, laboratóriumi állatokon végezhető vizsgálati technikák jelentős fejlesztése révén a kutatók pontosabb adatokat nyerhetnek a különböző belső állapotváltozásokat kiváltó előkezelések idegi- és más fiziológiás folyamatokra gyakorolt hatásáról, egyes idegsejtek megváltozott tulajdonságairól, az agyi aktiváció szinkronizációs mechanizmusairól, valamint a szinkronizált agyi aktivitási zavar anyai viselkedésre és ivadékgondozásra gyakorolt hatásáról.

A vizsgálatok klinikai szempontból is fontos felismerésekhez vezethetnek az epilepszia kutatásában, alvászavarok kezelésében, a gyermekágyi depresszió megértésében, valamint egyes pszichoszociális problémák értelmezésében.

A projekt további hozzáadott értéke, hogy várhatóan 7 új kutatói munkahely jön létre. A Biológiai Intézet két – az Élettani és Neurobiológiai, valamint az Etológiai – tanszékének összefogásával megvalósuló laboregyüttes-fejlesztés modern feltételeket teremt a biológus és pszichológus hallgatók természettudományos oktatásában, növeli a diákok gyakorlati kompetenciáját és nem utolsó sorban a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük lehetőségét.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. június 1. - 2020. május 31. között.