Akadémiai Ifjúsági Díj

2021.06.14.
Akadémiai Ifjúsági Díj
Kibővült pályázói kör számára érhető el az MTA megújult elismerése: a díjra 35 évnél fiatalabb kutatók jelentkezhetnek egyéni vagy csoportmunkával elért eredménnyel.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó 30 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. Célja elsősorban a pályamunkájuk alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számának elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása. 1983-tól a pályázók korhatára 35 évre emelkedett, és az egyéni teljesítmény mellett a csoportmunka is elismerési lehetőséget kapott.

A kutatóhálózat elcsatolása miatt a díjra 2020-ban nem lehetett pályázni, azonban az idei évtől a korábbi 18 helyett 22 pályázót díjaz a Tudományértékelési Elnöki Bizottság javaslata alapján az Akadémia. Emellett a díj odaítélhető összege is duplájára nőtt, így immár fejenként bruttó félmillió forintot kaphatnak a legjobb pályázatok benyújtói.

A pályázaton az MTA Köztestületének bármely, 35 évnél fiatalabb, aktívan kutató tagja indulhat szabadalommal, találmánnyal, könyvvel, szakcikkel vagy cikksorozattal, önállóan értékelhető kutatási részeredménnyel, a társadalomtudományok területén doktori értekezéssel is). 

Pontos részletek az itt található kiírásban

A jelentkezés határideje: 2021. szeptember 15., 16.00