Alkotói pályázat fiatal kutatók számára

2019.04.30.
Alkotói pályázat fiatal kutatók számára
A Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság emlékdíjat hozott létre, amelyet azoknak a fiatal (40 év alatti) kutatóknak ítél oda, akik a Gazsó Ferenc által művelt témakörökben kiemelkedő pályaművet alkottak/alkotnak.

A díj alapítása fontos része a Gazsó Ferenc szellemi örökségét ápoló tevékenységnek: az elismeréssel támogatják, egyben motiválják a fiatal kutatókat. A szervezők egyik évben Békés megyében, a másikban az azon kívül élő kutatók körében hirdetik meg a pályázatot, idén az országos kiírásra került sor. Az emlékdíjjal pénzjutalom is jár, amelynek összege bruttó 200 000 Ft. A magas színvonalat képviselő pályaműveket a szerzők a díjátadással összekötött műhelykonferencián mutathatják be, amelyet első alkalommal 2019 novemberében, Budapesten tartanak. Az előzetesen írásban beküldött és érdemesnek ítélt pályaművekről érdemi vitát tartanak, amelyen felkért korreferensek fejtik ki a véleményüket.

Pályázati témakörök:

  • az oktatás társadalmi összefüggései és az oktatáspolitika
  • a magyar társadalom generációs újratermelődésének alakulása és az ifjúságkutatás
  • az életesélyek társadalmi egyenlőtlenségei
  • a politikai tagolódás alakulása és az elitek

Valamennyi fent említett témakörben a szociológia egyik legalapvetőbb kérdését, a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődését kívánják előtérbe helyezni.

A fiatal kutatók jelentkezését 2019. május 31-ig várják. A rövid életrajzi adatok mellett az újonnan készülő pályaművek esetében 1–2 oldalas magyar és angol nyelvű absztraktot, a már korábban megjelentek esetében pedig a magyar nyelvű írást és annak angol nyelvű absztraktját kell csatolni. Ezeket a zsűri előzetesen elbírálja, majd a beküldést követő egy hónapon belül értesíti a pályázókat.

További információk 

Gazsó Ferenc (1932–2018) magyar szociológus, egyetemi tanár. 1954-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát. Többek között a Fővárosi Pedagógiai Intézet szociológusaként, a Társadalomtudományi Intézet tudományos kutatójaként, illetve az ELTE Szociológia Tanszék egyetemi tanáraként dolgozott. 2006 és 2012 között a Prima Primissima díj Társadalmi Tanácsadó Testületének a tagja volt. Legfőképpen a politikai rendszerváltás szociális környezetét és az új demokratikus képzési-nevelési-szocializációs modelleket vizsgálta.

Forrás: MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont