Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK)

2022.09.29.
Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK)

2022. OKTÓBER 14.

10.00 – 11.00

Tökéletes ember – tökéletlen politika?

Az előadás azt vizsgálja meg, hogy az ember "fejlesztésével", "tökéletesítésével" vajon a jövőben hogyan változhat meg a politika. A géntechnológia, az orvostudomány, a nanotechnológia és a robotika által okosabbá, erősebbé, egészségesebbé tett emberi társadalom vajon meghaladottá teheti-e a politika ma ismert formáit és sajátosságait? 

Előadó: Török Gábor egyetemi docens, Politikatudományi Intézet
Helyszín: Főépület 252.


Kriminológiai kvíz

Habár magánemberként határozott véleményünk lehet a bűnözés okairól vagy helyzetéről, bizonyos kérdések újra és újra felvetődhetnek. Mi a bűncselekmény? Ki a bűnöző? Aki bűncselekményt követ el, élete végéig bűnöző marad? Milyen reakciókat válthatnak ki különböző bűncselekmények? Egy játékos interaktív kvíz kitöltésére invitáljuk a résztvevőket, ahol körbejárjuk a fenti kérdéseket, valamint beszélgetünk devianciákról, bűnözési helyzetről és az ezekkel kapcsolatos tévhitekről.

A programot vezetik: Inzelt Éva egyetemi adjunktus és Fejes Ida és Szontagh Veronika PhD-hallgatók, Kriminológiai Tanszék
Helyszín: Főépület 34.

11.00 – 12.00

Okozatosság a büntetőjogban

Az okozati összefüggés vizsgálata a büntetőjogban azt szolgálja, hogy meg lehessen állapítani, hogy a büntetőjogilag releváns következményt mely cselekmény vagy cselekmények váltották ki. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk. Képzeljük el azt az esetet, ha valakit megmérgeznek, de mielőtt ebbe belehalhatott volna, egy kocsmai verekedés során megölik. Ebbe a körbe sorolható az az eset is, ha a közlekedési balesetben könnyebben megsérült személy a kórházi kezelés elégtelensége miatt hal meg, vagy a rákos beteg a csaló javaslatára felhagy a kemoterápiával, és valójában hatástalan „alternatív” kezelésnek veti alá magát, aminek következtében a nagy valószínűséggel gyógyuláshoz vezető folyamat megszakad, és a betegség halállal végződik. Az ilyen és ehhez hasonló esetekre számos elméletet dolgozott ki a büntetőjog, melyek alkalmazása segíthet a felelősség megállapításában.

Előadó: Gellér Balázs tanszékvezető egyetemi tanár, Büntetőjogi Tanszék
Helyszín: Főépület 252.


A perbeszédversenyek világa – Egy Európa-bajnok csapat beszámolója

Az ELTE ÁJK csapata 2022-ben immáron másodszor nyerte meg a legrangosabb európai perbeszédversenynek számító Telders International Law Moot Court Comptetition-t. A győztes csapat tagjaival folytatott beszélgetés során lehetőséged lesz megismerkedni a perbeszédversenyek világával: megtudhatod, milyen szakmai és személyes fejlődési lehetőségekkel jár a versenyzés, milyen nehézségeket kell leküzdeni az év során, nem utolsósorban pedig, milyen érzés Európa legjobbjának lenni.

Moderátor: Buda Zolta tanársegéd, Nemzetközi Jogi Tanszék
Helyszín: Főépület 34.

13.00 – 14.00

Mi lesz velünk? Válnak a szüleim! Szülők és gyerekek a házasság felbontása alatt és után

Az előadás áttekinti azt, hogy jogilag mivel jár a házasság felbontása, hogyan érinti az a szülőket és gyermekeiket. A válás után megváltozik a család addigi élete – rendezni kell, kivel és hogyan fog élni a gyermek, hogyan találkozik a különélő szülővel, és miként tartják őt el. Felmerül, mennyiben van ebbe a gyermeknek beleszólása, meghallgatják-e őt, és számít-e a véleménye. Mit gondolsz, számít?

Előadó: Szeibert Orsolya tanszékvezető egyetemi tanár, Polgári Jogi Tanszék
Helyszín: Főépület 252.


Vigyázó szemek – Bemutatkozik az elsőéves hallgatók támogatásával foglalkozó Mentorprogram

Az oktató- és hallgatómentorokból álló mentorprogram célja az elsőéves hallgatók egyetemi integrációjának, beilleszkedésének elősegítése. A mentorprogram tagjai kiemelt szerepet játszanak az Orientációs Napok szervezésében és lebonyolításában, ahol az elsőévesek először találkoznak csoportjukkal és az egyetemi közeggel. A mentorok a tanév során is segítik a hallgatókat, így tanulásmódszertani, írásmódszertani, time-management képzéseket, szabadidős programokat, illetve a féléves vizsgák közeledtével vizsgafelkészítőket szerveznek. A programban dolgozó mentorokkal folytatott beszélgetés során bepillantást nyerhettek a program működésébe.

A programot vezetik: oktató- és diákmentorok
Helyszín: Főépület 34