Alumni Hólabda

2017.01.03.
Alumni Hólabda
Az ELTE Alumni Központ „Alumni Hólabda” körkérdés sorozatot indít hírneves alumnusainkkal. Neves alumnusaink válaszolnak az Alumni Központ kérdéseire, majd adják tovább a stafétát – dobják tovább az Alumni Hólabdát egy következő alumnusnak. Az első hólabdát Török Gábor, a BCE egyetemi docense, ELTE-n végzett (''98) politológus kapja, aki az immár sikeresen lezajlott VII. Alumni Kupa egyik fővédnöke volt.

Melyik könyv hatott legjobban pályájára?
Bizonyára tudományos munkákkal illene kezdenem, de őszintén szólva a közélet iránti érdeklődésemet nem egy ilyen könyv, hanem Orwell 1984 című regénye katalizálta. Középiskolásként, a kommunista diktatúra utolsó éveiben volt szerencsém először olvasni, és máig bennem él az az érzés, a felismerés döbbenete, a megismerés szükségessége és a küzdelem vágya, amit kiváltott. 

Mi okozza jelenlegi munkájának legnagyobb sikerélményét? Mik a legfőbb frusztrációi?
Ugyanannak a dolognak a két oldala: a megértés és a megértetés. Megérteni szerintem időnként sikerül, megértetni sokkal nehezebb.

Melyik könyv van jelenleg az éjjeliszekrényén?
Az éjjeliszekrényen leginkább mesék vannak, de az utóbbi napokban két könyv volt a kezemben: egy Theories of International Politics and Zombies című rettenetesen szórakoztató tudományos népszerűsítő munka, valamint Albert Levente A hasznos idióta című friss regénye, amit a szerző küldött el nekem, és kíváncsi voltam rá, hogy milyen lehet.

Melyik a kedvenc regénye?
Régóta ugyanaz: Balzac Elveszett illúziók című regénye. Minden benne van, amit tudni kell az életről. Nagyravágyás, árulás, cinizmus, manipuláció és csalódás. Szeretem azokat a történeteket, amelyek rosszul végződnek. 

Milyen zenét szeret hallgatni?
Sokfélét: autóban komolyzenét, futásnál magyar rockot. Manapság leginkább a hétéves fiammal szoktunk zenét hallgatni, így az ő érdeklődése alapvetően meghatározza az enyémet is. Most éppen Kowalsky meg a Vega a közös kedvencünk.

Hol és mikor szeretett volna inkább élni és dolgozni?
Ha két szempontot veszünk figyelembe, az érdekes és az élhető életet, akkor nem lehetek elégedetlen a mostanival. Ugyanakkor nagyon jó lenne, legalább megfigyelőként, időnként párszáz évvel hátra és előre látogatni az időben. Miután engem a politika érdekel a legjobban, és miután ez a jelenség az ókorban is velünk volt és amíg emberek élnek a Földön itt lesz, bárhol és bármikor kiszállhatnánk az időgépből, nekem érdekes lenne. Különösen sokat foglalkoztat, hogy vajon a jövőben mit jelent majd a hatalom és milyen intézményes formái lesznek. 

Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kapott?
Hogy ne hallgassak mások tanácsára? Komolyra fordítva: manapság néha eszembe jut, hogy fiatalabb koromban mennyire nem hittem el, amikor az idősebbek azt állították, hiába öregszik az ember, belül ugyanaz marad.

Mi a kedvenc idézete?
Azt hiszem, már nincs ilyen. De 18 éves koromban még felírtam ezt a szobám falára: minden bonyolult kérdésre létezik egy egyszerű, kézenfekvő és téves válasz.

Mi jelenti Ön számára pihenést?
Leginkább könyveket olvasok és filmeket nézek. Manapság különösen nagy kedvenceim a politikai témájú filmsorozatok. 

Most tudta meg biztos forrásból, hogy egy hónap múlva lesz a világ vége. Mit lenne az, amit még mindenképp szeretne megtenni, megélni?
Ha még van egy hónap, akkor talán ki is találhatnánk, hogy miképpen kerüljük el a világvégét. Ha viszont elkerülhetetlen, akkor semmi különöset nem szeretnék, csak jó sokat beszélgetni azokkal, akiket a legjobban szeretek.

Végül, kinek dobná tovább szívesen az Alumni Hólabdát?
Ablonczy Balázsnak, akit már az egyetemen is csodálva figyeltem.

ELTE Alumni