Angeli Viktória (nyári egyetem)

Angeli Viktória (nyári egyetem)

Képzés ELTE-n: Társadalomtudományi Kar, Nemzetközi tanulmányok BA

Ország: Olaszország

Város: Róma

Fogadóintézmény: Utrecht Summer School

Ösztöndíj: vendéghallgató partneregyetemen

„Minden lehetőséggel élni kell. Az ELTE nagyon sok ösztöndíjat kínál a hallgatói számára az Erasmuson kívül is.”

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Az Utrechti Egyetem által szervezett nyári egyetemek köztudottan igen színvonalas kurzusok, valamint mindig is közel állt a szívemhez Olaszország: a történelem és a művészet egyaránt.  Így amikor tudomást szereztem erről a lehetőségről egy percig sem hezitáltam, hogy jelentkezzek-e.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Nem hiába mondják, hogy Róma a „cittá eterna”, azaz az örök város. Életre szóló élmény volt 2 hetet ebben a gyönyörű környezetben tölteni.  A nyári egyetem szervezettsége is hatalmas pozitívum volt: délelőtt városnézés, délután pedig elméletbe ültettük át a látottakat.  A kurzus anyaga időrendben vette át a történéseket, így Róma alapításától a középkorig mindenbe bepillantást nyerhettünk. A 2 hét alatt a hétvégéken kívül volt 1-2 szabadnapunk is, amikor az oktatónk által kiadott esszén és prezentáción kellett dolgoznunk, de emellett volt időnk felfedezni a város olyan részeit is, amiket a kurzus nem érintett.  Például a külvárosban található katakombákat, és olyan kevésbé híres múzeumokat is, ahol rendkívüli művészeti alkotások vannak kiállítva.

Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
Nem szembesültem különösebben semmilyen nehézséggel, hiszen maga a kurzus és az oktató is rendkívül szervezett volt. Nem kellett bajlódnunk a papír munkával sem, mert mindenben segítőkészek voltak a kollégium dolgozói és az oktatónk is. 

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?
Az ókori római történelem mindig is fő érdeklődési köreim közé tartozott, és ez által a kurzus által olyan mélységekig ismerhettem meg, amire nem biztos, hogy itthoni tanulmányaim során lett volna lehetőségem. Továbbá hazaérkezésem után olaszul is elkezdtem tanulni, annyira megtetszett kint létem alatt az olasz nyelv. 

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak?
Minden lehetőséggel élni kell. Az ELTE nagyon sok ösztöndíjat kínál a hallgatói számára az Erasmuson kívül is. Azt tanácsolom a diáktársaimnak, hogy kísérjék figyelemmel a honlapot, a Facebookot, mert így olyan nem várt ösztöndíjakba és csereprogramokba ütközhetünk, amik életre szóló élményt adhatnak.