Antikvitásreprezentációk a kortárs videójátékokban

Antikvitásreprezentációk a kortárs videójátékokban
03/30

2023. március 30. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

03/30

2023. március 30. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Dobos Barna előadásával folytatódik az Ókortudományi Intézet sorozata.

Az előadás a populáris kultúrában jelentős szereppel bíró videójátékokon keresztül vizsgálja meg, milyen antikvitáskép jut el így a szélesebb tömegekhez, milyen eszmék, gondolatok, mítoszok és történetek kerülnek be ebbe a formálódó kánonba.

A fókusz a Ubisoft játékfejlesztő cég Assassin’s Creed név alatt futó sorozatának Origins és Odyssey című részein lesz, amelyek közül az első a Kr. e. első század második felében, VII. Kleopátra idejében, míg a második a peloponnészoszi háborúk idején játszódik. A műfaj- és befogadáselméleti bevezetőt követően az előadó a videójátékok kultúratudományos értelmezési lehetőségeit mutatja be, és arról is beszél, hogy a más médiumok (film, képregény) által közvetített és formált antikvitáskép hogyan hatott a tárgyalt játékok vizuális világára.

Az Ókortudományi Intézet tavaszi sorozatában az érdeklődők olyan előadásokat hallgathatnak meg, amelyek az ókor történetének vagy kultúrájának megjelenéséről szólnak napjaink vagy esetleg korábbi időszakok populáris kultúrájában. Az előadások hossza 60–70 perc, amit vita követ.

Facebook
Borítókép: Assassin's Creed