Arany János sokszínű öröksége

Arany János sokszínű öröksége
11/10

2017. november 10. 10:00

MTA Székház Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

11/10

2017. november 10. 10:00 -

MTA Székház Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


A Magyar Tudomány Ünnepének rendezvényei a fiatal generációnak is szólnak: a Diákok az Akadémián első eseményén Arany János életművéről beszél Babus Antal, az MTA Kézirattárának vezetője és Dávidházi Péter, az ELTE BTK egyetemi tanára.

Nincs a magyar irodalomnak még egy olyan klasszikusa, akinek a pályája oly szorosan kötődne a Magyar Tudományos Akadémiához, mint Arany Jánosé. Költői munkássága mellett magára vállalta a főtitkári teendőket, az Akadémia Székházában lakott, és itt állt a ravatala is. Versei kéziratainak számottevő részét, köztük a Kapcsos könyvet is az Akadémiai Könyvtár Kézirattárában őrzik. Ki más is vezethetné be az érdeklődőket e tekintélyes akadémiai örökség titkaiba, mint a Kézirattár vezetője, Babus Antal.

A nap második előadója, Dávidházi Péter Arany János költői nyelvhasználatának bibliai gyökereire hívja fel a diákok és persze tanáraik figyelmét. Különösen szép példákat bemutatva szemlélteti, honnan és milyen módon kerülnek be bibliai szóképek és motívumok Arany költeményeibe, ott az új szövegkörnyezetükben hogyan változik meg eredeti jelentésük, illetve hogyan változtatják meg az őket befogadó mű jelentésvilágát.

A Magyar Tudomány Ünnepe összes ELTE-s rendezvénye ezen a linken érhető el.