Artisjus-díjat kapott Szilágyi Márton

Szilágyi Márton, az ELTE BTK XVIII–XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék vezetője a Csokonai Vitéz Mihály pályáját bemutató, A költő mint társadalmi jelenség című kötetéért kapja az Artisjus Irodalmi Díjat irodalomtörténet kategóriában. A Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2015. április 21-én a Budapest Music Centerben rendezi a díjátadót.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Kukorelly Endre író kapja költői életművét összegyűjtő Mind, átjavított, újabb, régiek című kötetéért, rajta kívül Szijj Ferenc költő, Háy János író és Károlyi Csaba kritikus is részesül a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elismerésében. Károlyi Csaba rendszeresen tart kritikaírási szemináriumokat az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében.

Szilágyi Márton 1965-ben született, egyetemi tanár, az MTA doktora. A számos szakmai elismeréssel jutalmazott professzor kutatási területe a 18–19. századi magyar irodalom, de folyamatosan ír kritikákat a mai magyar irodalomról is. A költő mint társadalmi jelenség című, Csokonai Vitéz Mihály pályafutását újszerűen feldolgozó legutóbbi kötet a kutató ötödik könyve. Arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, melyek azok az események, történések, amelyek meghatározták Csokonai életét és pályafutását. Margócsy István a következő szavakkal méltatja: „Szilágyi Márton nem irodalmi elemzéseket nyújt, hanem az irodalom társadalomtörténeti megközelítését preferálja – s ezzel nagyon széles távlatokat nyit meg: könyvéből Csokonai példáján keresztül azt is szemlélhetjük, arra nézvést is tanulságokat meríthetünk, hogyan is működik általában, a társadalom keretei, kínálatai és szorításai között maga az irodalom.”

Az Artisjus irodalmi nagydíj deklarált célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.

Forrás: litera.hu

2015.04.15.