Átadták a Bolyai Matematika Csapatverseny díjait

2017.10.30.
Átadták a Bolyai Matematika Csapatverseny díjait
2017. október 26-án az ELTE Savaria Egyetemi Központ Dísztermében rendezték meg a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei díjátadó ünnepségét. A rendezvényen közel 300 diákot jutalmaztak annak elismeréseképpen, hogy a kivételes tehetség, Bolyai János nyomdokain járnak, egyben azzal a biztatással, hogy „a szabadgondolkodás és az intellektuális bátorság biztosan meghozza a gyümölcsét”.

A versenyt 3–5. osztályos 4 fős csapatoknak hirdették meg évfolyamonként, és kategóriánként díjazták. „Az összedolgozás képessége az egyik legfontosabb érték az életben” – hangzott el az ünnepélyes díjátadón. Németh István rektorhelyettes "leendő hallgatókként” üdvözölte a gyerekeket, annak reményében, hogy közülük sokakat lát viszont a Díszteremben néhány év múlva, amikor az új hallgatókat egyetemi polgárrá fogadja.

Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója köszöntőjében egy mobiltelefont mutatott a népes kis közönségnek, felhívva a figyelmet arra, hogy e fejlesztés mögött is matematika példák megoldásának sora áll. Azt kívánta a diákoknak, hogy azzal a tudással, amit megszereztek, tegyék szebbé és jobbá a világot. Az iskolaigazgató köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik megosztják az ismereteket, és a szülőknek, akik megerősítik a gyerekeiket abban, hogy a tudás érték.

Vas megyében évről évre növekszik a versenyen résztvevő csapatok száma, idén 193 csapat indult, plusz egy tanárcsapat, ők ötödik osztályos feladatokat oldottak meg rövidebb idő alatt. A megyében összesen 776 tanuló versenyzett, a 3–8. osztály mellett a 7–8. osztályban a gimnazisták is. Csapatok nemcsak Szombathelyről, hanem Sárvárról, Körmendről, Kőszegről, Szentgotthárdról, Vépről, Csepregről is neveztek. A díjkiosztóra 46 csapatot hívtak meg, 36 pedagógus kapott oklevelet. A tanári csapatot – Horváth Győzőné Pintér Andrea, Sinkáné Timár Andrea, Némethné Gergácz Anita, Verrasztóné Tóth Ildikó – a Gothard Jenő Általános Iskola indította, akik a körzeti verseny eredménye alapján országos első helyezést értek el, így részt vesznek a verseny országos fordulóján. 

Az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium négy éve bonyolítja a megyei versenyt és díjkiosztót – ez az iskola közösségének vállalása –, ezzel is tisztelegnek névadójuk emlékének.