Átadták a Gábor Dénes-díjakat

2018.01.02.
Átadták a Gábor Dénes-díjakat
Tizenhárom tudós – köztük Weisz Ferenc, az ELTE Informatikai Kar egyetemi tanára – vehette át 2017. december 14-én a Parlamentben tartott ünnepségen a Gábor Dénes-díjat.

A 2017-es díjazottak a fizika, a csillagászat, az orvostudomány, a járműipar, az elektroakusztika, a gyógyszerkutatás, a gépészet, a méréstechnika és a 3D nyomtatás területén alkottak maradandót. Weisz Ferenc, az ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének matematikus professzora az In Memoriam Gábor Dénes Oklevelet vehette át a Gábor Dénes által bevezetett, a jel- és képfeldolgozás hatékony eszközének, a Gábor-transzformáció és a waveletek területén végzett sokoldalú kutatásaiért. Mindezzel hozzájárult a Gábor-transzformáció elterjesztéséhez, a Nobel-díjas Gábor Dénes emlékének megőrzéséhez.

A díjazottak között van további három szakember, akik az ELTE-n szerezték diplomájukat: Bakos Gáspár fizikus, csillagász, jelenleg a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Intézet kutatója, tizenhárom exobolygó felfedezője, Bozóki Zoltán fizikus, az MTA–SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársa és Szente Lajos vegyész, a gyógyszergyártó Cyclolab Kft. ügyvezetője.

A Gábor Dénes-díjat immár 29. alkalommal ítélte oda a Novofer Alapítvány azoknak a szaktekintélyeknek, akik jelentős tudományos vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre, ezzel támogatva a környezeti értékek megőrzését, valamint intézményük innovációs tevékenységét. Az 1989-ben létrehozott díjat a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismeréseként eddig 218-an kapták meg.

Fotó: gabordenes.hu