Átadták a Társadalmi Innovációs-díjakat

2022.04.07.
Átadták a Társadalmi Innovációs-díjakat

Egyre többen ismerik fel a társadalmi innováció jelentőségét, aminek köszönhetően az utóbbi időben láthatóan nagyobb figyelmet kap a terület, és megnövekedett annak állami támogatása is. Ennek köszönhető, hogy a másfél évvel ezelőtt széles összefogással útjukra induló nemzeti laboratóriumok egyikét a társadalmi innováció ügye hívta életre – ez a TINLAB (Társadalmi innovációs Nemzeti Laboratórium). Valamint erről tanúskodnak a most először kiosztott minisztériumi szintű elismerések is, amelyeket első alkalommal adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Idén hirdettek először állami pályázatot, majd adták át a Társadalmi Innovációs-díjat az EMMI-ben április 5-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatára 2021 legjobb társadalmi innovációi jelentkezhettek, amelyek mérhető módon jelentős eredményt értek el, és fenntartható üzleti modellel rendelkeztek, különösen az esélyegyenlőség, a társadalmi felzárkózás, a családtámogatás, a köznevelés, a szociális és az egészségügyi ellátás terén. A jelöltek között egyaránt megtalálhatók voltak állami és önkormányzati intézmények, civil szervezetek és vállalkozások. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt mondta, a most kitüntetettek a társadalom előrejutásáért, a társadalom minden rétegét érintően tettek szolgálatot. 

A tavalyi év társadalmi innovációs tevékenységéért jutalomban részesült: a CédrusNet Kecskemét szenior tudáshasznosítási programja és a Kacsacsőrű Művészeti Nonprofit Kft. „Kiállok érted, kiállok magamért” programja.
Elismerő oklevélben részesült az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ helyi termékek vására, az Eötvös József Református Oktatási Központ Suliplusz projektje, a Nagykanizsa Központi Óvoda „Innovatív utak a fenntartható jövőhöz” projektje, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény népi fajátszótér programja, a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet „Érték vagy” portálja.