Átadták az ELTE–BEAC Pluhár István Labdarúgópályát

2019.09.26.
Átadták az ELTE–BEAC Pluhár István Labdarúgópályát
A Mérnök utcai sporttelepen felavatott új létesítmény csaknem 10 év után újra hazai pályát biztosít a BEAC 121 éves Labdarúgó Szakosztályának.

A BEAC labdarúgása ezer szállal kötődik a XI. kerülethez: 1901-ben, a mai Allee helyén nyitott meg az első, Mező utcai stadion, majd a Bogdánfy úti ELTE, illetve BME sporttelepek adtak otthont az egyesület labdarúgóinak 2010-ig. A szakosztály életében ekkor törés következett be, több éven át tartott a létbizonytalanság. A hazai pálya reménytelen keresése után a mostani ünnepélyes pályaavatással újraindult a klub újbudai labdarúgó élete. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös pályafejlesztési programjában elkészült műfüves labdarúgópálya a BEAC egykori, ikonikus játékosának tiszteletére az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya nevet kapta.

Pluhár István joghallgatóként a BEAC színeiben kezdett futballozni, jobbszélsőként kétszer volt válogatott labdarúgó. A BEAC csapatával két szezonban is az NB1-ben szerepelt, 1924/25-ben a 9. helyen végzett a csapat, ez mindmáig a klub labdarúgó szakosztályának legjobb eredménye. Az aktív játéktól való 1928-as visszavonulása után a Nemzeti Sport tudósítója, rovatvezetője, majd főmunkatársa volt, ahol alkalma nyílt megismerkedni a sporttudósítással. Emellett a Testnevelési Főiskolán a labdarúgás tanára is volt. 1930. május 11-én, Magyarországon elsőként közvetített rádióban futballmérkőzést, a Magyarország-Olaszország Európa Kupa találkozót. A Magyar Rádió sportriportereként jellegzetes, ellenállhatatlan közvetítéseivel rengeteg rajongót szerzett a magyar sportnak.

Ő volt az első magyar rádióriporter, aki élőben közvetíthetett olimpiáról,

így egy ország szurkolhatott együtt az 1936-os berlini olimpia 10 magyar aranyat szerző sportolóinak, köztük Csik Ferencnek, a BEAC úszó bajnokának.

Az ünnepélyes pályaavatás köszöntő beszédeit megelőzte a BEAC Öregfiúk és a Fradi Öregfiúk mérkőzés. A BEAC izgalmakkal teli, fordulatos meccsen 5:7 arányban maradt alul az FTC Öregfiúkkal szemben. Nincs oka a hazai játékosoknak szomorkodni, hiszen a Fradi csapatában ott volt többek között Bánki József, aki ötször szerepelt az olimpiai válogatottban, a Bajnokok Ligáját is megjárt Keller József négyszeres magyar bajnok, ötszörös magyar kupagyőztes, valamint a Bajnokok Ligájában szintén szereplő Telek András huszonnégyszeres magyar válogatott, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes, szuperkupa-győztes labdarúgó.

A megjelenteket Borhy László, az ELTE rektora köszöntötte. „Az ELTE mint az egyik legnagyobb sportképzéssel rendelkező intézmény számára kiemelten fontos lépés ennek a pályának az elkészülte – mondta. – Az egyetem olyan kiváló sportolókkal büszkélkedhet, mint a jelenlévő Siklósi Gergely párbajtőr világbajnok, Kapás Boglárka úszó világbajnok, illetve a szintén jelenlévő Csere Gáspár, az egyetem futónagykövete, a BEAC országos bajnok maratoni futója. Remélem, hogy ezen a pályán még több hallgatónk tesz hozzá egyetemünk sportos hírnevéhez.”

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője kiemelte a kerületi és kormányzati sportfejlesztések fontosságát, a sport a jövő nemzedékeire gyakorolt hatását. Mint mondta,

a pálya egyaránt szolgálja majd az egyetem, a klub, a kerület polgárait, 

Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára fontos a sport ügye, kiemelt stratégiai ágazat.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője köszöntőjében elmondta, a Szövetség folytatja labdarúgópálya építési programját, és reméli, hogy akár a válogatottságig is elérhetnek az itt edző fiatalok, mint ahogy a névadó Pluhár is BEAC-os sportolóként került a magyar válogatottba. „A sportújságírói hagyomány korosztályról korosztályra öröklődik át és őrzi a magyar sport kultúráját”mondta a Magyar Sportújságírók Országos Szövetségének elnöke. Szöllősi György hozzátette: Pluhár István ebben kulcsszerepet játszott, az egyik első láncszem volt, aki később több újságíró nemzedéknek lett példaképe.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja létfontosságúnak nevezte a sport-infrastruktúra fejlesztését, melyekből a jövőben is minél többet szeretnének az egyetemen megvalósítani. Szabó László, a BEAC alelnöke a sport összekötő erejét hangsúlyozta köszöntőjében. Megköszönte a pálya felújítást lehetővé tevő összefogást az ELTE és az MLSZ között. „A BEAC szeretné továbbvinni azt a 121 éves labdarúgó hagyományt, melynek kiemelkedő alakja volt Pluhár István is. A névadással a klub ezúton is tiszteleg az ő munkássága előtt” – mondta.

A nap fő eseménye a BEAC-VASAS mérkőzés volt. A 30 perces összecsapás papírforma szerűen vendég győzelmet hozott. A félórás gálamérkőzés hangulatára nem lehetett panasz, mindkét csapat játékosai örömmel léptek e történelmi esemény megnyitójának alkalmából a pályára.

A rendezvény hangja Gundel Takács Gábor sportkommentátor, műsorvezető volt, aki az ünnephez méltó hangulatot varázsolt a nézőknek.

Az ünnepségről készült videót megtekintheti ezen a linken.

Pluhár István labdarúgópálya

Pluhár István labdarúgópálya

0

/

0

0

/

0