Átadták az ELTE megújult Nagytétényi úti kollégiumát

2018.09.19.
Átadták az ELTE megújult Nagytétényi úti kollégiumát
A 21. század kívánalmainak megfelelő Nagytétényi Úti Kollégium 828 hallgató otthonául szolgál az idei tanévtől, a beruházás összköltsége 3 milliárd forint volt. A felújított intézményt 2018. szeptember 19-én ünnepélyes rendezvényen adták át.

Az Országos Kollégium-fejlesztési Stratégia első ütemének részeként befejeződött a Nagytétényi Úti Kollégium komplex rekonstrukciója. Az egyetem egyik kiemelt stratégiai célja a kollégiumi épületek megújítása a XXI. század hallgatói igényeivel összhangban.

A negyvenéves kollégium 1978-ban munkásszállónak épült. A tavaly nyáron kezdődött egyéves, teljes körű felújítás során a korábbi négyszemélyes helyiségeket háromszemélyessé, a 296 szobából hatvanat pedig kétszemélyesé alakítottak át. A beruházás részeként a folyosókról nyíló fürdőszobákat megszüntették, így

az épület összes szobája önálló fürdőszobával és WC-vel rendelkezik.

A szobákat és konyhákat új bútorokkal és háztartási eszközökkel rendezték be. A közlekedő területek és a közös helyiségek pedig nemcsak megújultak, hanem új funkciókkal is bővültek: kültéri fitnesspark és sportpálya, valamint felújított tornaterem is várja a sportolni vágyókat az új tanévtől.

Borhy László, az ELTE rektora a kollégium szeptember 19-i átadóünnepségén elmondta: egy intézmény életében egy kollégium felújítása mindig új mérföldkövet jelent. A kollégium szerepe az, hogy a távolról érkezett diákok második otthonául szolgáljon, emellett teret adjon annak is, hogy a hallgatók új ismeretségeket kötve a közösségben új családra találjanak, ilyenformán tehát a családteremtés háttérintézményei. A rektor kiemelte: a teljesen megújult kollégium a közösségi és sportterekkel, zöldfelületekkel valóban 21. századi létesítmény, amely megfelelő hátteret biztosít a sikeres tanulmányokhoz.

„Egy rendszer leggyengébb eleme határozza meg a rendszer minőségét” – szögezte le köszöntőjében Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, aki szerint hiába magas minőségű a képzés, ha a szolgáltatások nem megfelelő színvonalúak. Az ELTE ennek érdekében az elmúlt 4 évben csaknem 10 milliárd forintos beruházást valósított meg – ebből 3 milliárd forint volt a Nagytétényi Úti Kollégium fejújítása –, és jelenleg is öt további épületben zajlik rekonstrukció. A kancellár arra is kitért, hogy

20 milliárd forint értékű fejlesztés előkészítésén dolgoznak jelenleg is,

és az ELTE azt reméli, hogy ezekhez a fejlesztési elképzelésekhez sikerül további kormányzati támogatást is szerezni.

Karsay Ferenc polgármester beszédében hangsúlyozta: egy településnek mindig rangot ad, ha felsőoktatási intézménye is van. Budafok-Tétény „kisváros a nagyvárosban” jelmondata arra utal, hogy a sokszínű kerületben a kultúrától a szórakozáson át a kollégiumig minden adott ahhoz, a diákok eredményesen tanuljanak és jól is érezzék magukat.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő gratulált az ELTE vezetésének a 3 milliárd forintos fejújításhoz, majd hozzátette: az elmúlt harminc évben nem sok ehhez hasonló nagyságrendű kollégiumi beruházás történt Magyarországon, emellett komoly teljesítmény, hogy a költségek több mint felét az egyetem saját forrásból biztosította.  A politikus azt is megjegyezte, hogy az ELTE a legpatinásabb magyar egyetemek egyikeként sok külföldi diákot is fogad, ami hazánk számára jelentős jövedelemforrást jelent, és Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszerét is építi. A képviselő az építmény bejárása során pozitívan értékelte, hogy a mozgássérült szobák megtekintésekor két kazah hallgatóval is megismerkedett, akik a Stipendium Hungaricum program révén tanulnak az egyetemen.

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy az ELTE újító törekvéseinek köszönhetően napirenden van a családbarát kollégiumi koncepció is: az egyik intézményt úgy átalakítják majd át, hogy kismamák és családok számára – szociális alapon – biztosítson komfortos lakhatási megoldást. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy gyermekáldás miatt kelljen felhagynia valakinek a tanulmányaival. A közeljövő legfontosabb feladatát a Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) felújítása jelenti majd. A MÁSZ a határon túli magyar hallgatók elhelyezését biztosítja. Az ELTE reméli, hogy a kormány támogatásával az egyetem hamarosan kiírhatja majd a szükséges közbeszerzéseket, és jövő év első felében megkezdődhetnek a felújítási munkálatok annak jegyében, hogy minden kollégium a most átadott Nagytétényi úti intézményhez hasonló színvonalon működhessen.

A felújítás paraméterei

A beruházás összköltsége 3 milliárd forint volt, amely magában foglalta az építészeti, gépészeti és elektromos munkálatokat, a bútorok és egyéb eszközök, gépek beszerzését, az épület üzembe helyezését, valamint az informatikai és sportcélú fejlesztések, illetve a külső tereprendezés költségeit. A beruházás három különböző forrásból valósult meg: Az ELTE épületeinek energetikai korszerűsítése című KEHOP 5.2.4. pályázatból 800 millió forint állt rendelkezésre, az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság 500 millió forinttal támogatta a fejlesztést, a fennmaradó 1,7 milliárd forintot pedig az ELTE saját forrásból fedezte.

A beruházás azért is példaértékű, mert az ELTE felismerte, hogy a kollégisták életminőségének javítása csak közös együttműködéssel lehet sikeres és eredményes, ennek jegyében a fejlesztési terv és a végső koncepció is a hallgatói visszajelzések alapján alakult ki. Egyes elemeket – közük például a sportszereket és a kinti tűzrakóhelyet – egy adott keretösszegből a hallgatók maguk választhatták ki.

Az ELTE a munkaterületet 2017. június 15-én adta át a nyertes ajánlattevő vállalkozónak, aki szerződés szerint 2018. nyár végére teljesítette a feladatot. A felújítás részeként kicserélték az összes külső és belső nyílászárót (~2100 m2), utólagos homlokzati és zárófödém hőszigeteléssel (7100 m2) látták el az épületet, illetve teljes gépészeti felújítás is történt, új kazántelep és új szabályozható hőleadók kerültek az épület összes helyiségébe. A gépészeti rekonstrukció eredményeként a több mint 11 ezer m2 fűtött alapterületet (a korábbi 2160kW helyett 1375kW teljesítményű) korszerű kazán szolgálja ki, amelytől komoly energiahatékonysági javulás, ezzel együtt megtakarítás is várható. A gépészeti korszerűsítés hatására az épület energetikai besorolása GG (átlagost megközelítő) szintről CC (korszerű) szintűre javult. Ezen túlmenően az létesítmény tetején 210 napelemet is elhelyeztek, ami tovább javítja az energiahatékonyságot. Teljes felújításon esett át az épület elektromos hálózata, valamint a teljes informatikai rendszert is korszerűsítették, ami magában foglalja összesen 1300 új végpont kialakítását, aktív eszközök beszerzését és a wifi hálózat kiépítését. A beruházás eredményeként a Nagytétényi Úti Kollégium valóban a XXI. század követelményeinek megfelelő szálláshellyé vált.


Az ELTE Nagytétényi Úti Kollégium átadóünnepsége

Az ELTE Nagytétényi Úti Kollégium átadóünnepsége

0

/

0

0

/

0