Átadták az Év Egyetemi Sportolója díjakat

2019.11.26.
Átadták az Év Egyetemi Sportolója díjakat
A több száz díjazott között hét ELTE-s sportolót is kitüntettek Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség gálaünnepségén.

Az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet november 21-én azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik 2019-ben az Universiadéról arany-, ezüst- vagy bronzéremmel tértek haza, valamint mindazok a hallgatók, akik az Egyetemi Európa-bajnokságon érmet, illetve a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek. Az ELTE-s díjazottak: Gazsó Alida Dóra (kajak-kenu), Gremen Petra (kick-boksz), Illés Fanni (para-úszás), Kapás Boglárka (úszás), Rovó Orsolya (akrobatikus rock'n'roll), Siklósi Gergely (vívás), Várnai Kristóf (vízilabda). A legsportosabb egyetem különdíj III. helye is az ELTE-t illette meg, a díjat Szalay Krisztián ELTE rektori tanácsadó vehette át.

„A díjazott bajnokok példaképek, hiszen nem csupán a tanulásban, hanem sport világában is maradandót alkottak. Ezek a példaképek sokat segítenek abban, hogy hitet adjanak mindannyiunknak a mindennapok során” – mondta a rendezvényen Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. A rendezvény résztvevőit köszöntötte és díjat adott át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Murai László a HÖOK elnöke. Schanda Tamás kiemelte: „Azok az egyetemisták és főiskolások, akik díjat vehettek át, felismerték azt az örök igazságot, miszerint ahhoz, hogy lélekkel alkotni lehessen, ép test is kell. Köszönet illeti a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetséget, amiért teret ad a sportnak a felsőoktatásban.” Kiss Ádám, a MEFS elnöke (egyben az ELTE rektori tanácsadója) szerint elismerés illeti azokat a szakembereket, tanárokat, intézményvezetőket is, akik „elsöprik a havat a bajnokok elől”.

Az eseményen Hajós Alfréd Aranyplakett kitüntetést kapott András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora és Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora. Karger Kocsis László, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság nyugalmazott protokollfőnöke a MEFS Életműdíját vehette át. Az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eötvös József Főiskola (Baja) kapták. A Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a dobogón a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.

A gálán jelen volt az EMMI képviseletében Szekeres Pál Universiade-bajnok, Nagy Tímea olimpiai és Universiade-bajnok, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, olimpiai bajnok, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, olimpiai bajnok, Steinmetz Ádám olimpiai és Universiade-bajnok, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és Universiade-bajnok, valamint Balogh Gábor, a Nemzeti Diák- Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke, világbajnok öttusázó.

Forrás: MEFS