Atomenergia – átok vagy áldás?

Atomenergia – átok vagy áldás?
10/10

2019. október 10. 18:15

ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13., 1/104.)

10/10

2019. október 10. 18:15 -

ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13., 1/104.)


Folytatódik a Bolyai Szakkollégium "Csütörtök Este" sorozata, amelynek idei következő alkalmán Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanára tart előadást.

Aszódi Attila a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára, a 2003-as áprilisi paksi üzemzavart követően 2004 júniusáig Paksra kiküldött miniszteri biztosként tevékenykedett, a fukushimai balesetet követően pedig az Európai Bizottság szakértőjeként vett részt az európai atomerőművek Célzott Biztonsági Felülvizsgálatában. Oktatási tevékenységén túl nyilvános előadásokkal, média-megjelenésekkel küzd egy fenntartható energiarendszer kialakításáért és az atomenergia lakossági elfogadásáért.

„A fejlett világ villamosenergia-ellátásában meghatározó szerepet játszik az atomenergia, amelyet ugyanakkor felhasználásának kezdete óta sok kérdés és vita övez. Az előadás röviden összefoglalja a jelen kor energetikai kihívásait, és bemutatja azokat a tényezőket, amelyek az atomenergia körüli társadalmi vitát meghatározzák. Foglalkozunk majd a második és harmadik generációs atomerőművek legfontosabb jellemzőivel, a nukleáris biztonsághoz kapcsolódó legfontosabb kérdésekkel. Megbeszéljük, hogy a nagy atomenergetikai balesetek – mint az 1986-os csernobili és a 2011-es fukushimai – hogyan alakították a szakmai és energiapolitikai gondolkodást. Megvitatjuk az atomenergia és a megújuló energiahordozók villamosenergia-rendszerben betöltött szerepét, együttműködésük lehetőségeit” – olvasható az előadás összefoglalójában.

Forrás: ELTE Bolyai Szakkollégium
Fotó: Huszti István / index.hu