Áttörés a szennyvíztisztításban

2020.01.20.
Áttörés a szennyvíztisztításban
Záray Gyula egyetemi tanár vezetésével az ELTE TTK kutatói olyan biológiai víztisztítási eljárást fejlesztettek ki, amely 99,9%-os biztonsággal eltávolítja a baktériumokat a vízből. A fotoreaktor tesztelése során melléktermékek sem keletkeztek.

Az ELTE Természettudományi Karon Záray Gyula professzor vezetésével kifejlesztett vízkezelési technológia a biológiai úton tisztított szennyvizekben visszamaradt, potenciálisan környezeti veszélyt jelentő szerves mikroszennyezők koncentrációjának csökkentésével hozzájárul a felszíni vizek, mint befogadók vízminőségének javításához, a vízi ökológiai rendszer és az ivóvízbázisok védelméhez. A projekt eredményeként konténeres víztisztító berendezés készült el, amely kistelepülések szennyvíztisztító telepeiről gyakran kis vízhozamú befogadókba (patakokba) juttatott, biológiai úton tisztított szennyvizek utókezelését, a szerves mikroszennyezők hatékony eltávolítását biztosítja.

A pályázat keretében kidolgozott vízkezelési technológia egy új rendszerű fotoreaktor,

amelyben 185 és 254 nm hullámhosszon sugárzó kisnyomású Hg-lámpa helyezkedik el. A kisebb hullámhosszúságú, egyben nagyobb energiájú fotonok lehetővé teszik a víz fotolízisét és ezen keresztül az ózonnak a kezelendő vízben történő folyamatos előállítását.

Az oxidációs melléktermékek eltávolítását granulált aktívszén biztosítja. A szerves mikroszennyezők eltávolítását és oxidációs melléktermékek azonosítását UHPLC-Q-TOF folyadékkromatográf-tömegspektrométer rendszerrel ellenőrizték. A konténerrendszert a kiskunlacházi és a siófoki szennyvíztisztító telepen tesztelték.

A vizsgált tíz gyógyszermolekula esetében 95–100 %-os eltávolítási hatásfokot értek el. A mikrobiológiai vizsgálatok mindkét szennyvíztisztító telepen rendkívül pozitív eredményeket hoztak, azaz a baktériumok eltávolítása mintegy 99,9%-os biztonsággal megtörtént, ugyanakkor ökológiai toxicitással bíró melléktermékek nem keletkeztek. Az elkészült konténerrendszer egyszerűen alkalmazhatóvá tehető ivóvíz-előállítási célokra is. Az ELTE TTK Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ vezetésével, az MTA Természettudományi Kutatóközpont, a LightTech Lámpatechnológiai Kft és az Inwatech Környezetvédelmi Kft részvételével létrejött konzorcium „Innovatív fotooxidációs víztisztítási technológia kidolgozása szerves mikroszennyezők eltávolítására biológiai úton tisztított szennyvizekből” címmel, NVKP_16-1-2016-0045 azonosító számon nyert támogatást a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretében. A projekt eredményeit konferencián mutatták be 2020. január 16-án.

Facebook eseményoldal
Borítókép: Shebeko/Shutterstock