Autizmussal élő személyek és családjaik helyzete Magyarországon

2020.10.07.
Autizmussal élő személyek és családjaik helyzete Magyarországon
Összefoglalta 2016 óta folyó kutatás-fejlesztési munkájának eddigi eredményeit az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport. A szakemberek megvizsgálták a Csillagbusz Program hatását is, az osztálytársak gondolkodását formáló programot az autizmussal élő kisiskolások befogadásának elősegítésére alakították ki.

A Magyar Tudományos Akadémia Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának támogatásával megvalósult kutatás eredményeit összegző kiadványával az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK)  célja, hogy aktuális és hiteles információval lássa el mindazokat, akik részesei az autizmussal élő emberek és családjaik mindennapjainak, és sokat tehetnek életminőségük, helyzetük javításáért.

Mint írják, a kutatás során igen sok adatot gyűjtöttek, így számos további eredmény áll a kutatócsoport rendelkezésére, amelyeket a későbbi tudományos közleményekben részletesen ismertetnek majd. A száraz adatok közlése mellett egyes területeken igyekeztek következtetéseket levonni, szakmai javaslatokat tenni, és törekedtek arra is, hogy minél közvetlenebbül hallathassák hangjukat maguk az autizmussal élő emberek és családtagjaik is. 

A kutatók remélik, hogy a kutatás eredményei hatékonyan szolgálják a döntéshozók, intézmények, szakemberek, valamint az országos és helyi érdekvédelem munkáját, és hozzájárulnak a minőségi szolgáltatások fejlődéséhez.

Hazai összkép az autizmussal élő személyek és családjaik helyzetéről, életminőségéről című kiadvány ide kattintva olvasható.

A CsIIP (Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Program) alsó tagozatos gyerekeknek szól. Célja, hogy a többségi iskolába járó kisiskolások segítséget kapjanak integráltan tanuló, autizmussal élő osztálytársaik jobb megértéséhez és (nem csak az autizmus kapcsán hasznos) viselkedéses stratégiák elsajátításához. Az ország több vezető autizmus szakembere mellett gyakorló tanítók, szülők, gyógypedagógusok és egyetemi hallgatók is részt vettek a fejlesztési folyamatban.

A programot bemutató összeállítás ide kattintva olvasható.

Forrás: MTA