Az ÁJK mediátorai a nemzetközi élmezőnyben

2019.03.11.
Az ÁJK mediátorai a nemzetközi élmezőnyben
Remek szerepléssel hatodik helyezést ért el az ELTE ÁJK csapata februárban a Párizsban megrendezett nemzetközi mediációs versenyen (14th ICC International Commercial Mediation Competition). Egyetemünk hallgatói közel egy évtizede vesznek részt a rangos megmérettetésen, idén azonban felülmúlták minden eddigi teljesítményüket.

A nagyszabású eseményt immár 14. alkalommal rendezte meg a francia fővárosban székelő Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC). A kihívás a következőképpen épül fel: a hozzáértők által írott esetekben felvázolt üzleti vitát megismerve és a felek szerepébe belehelyezkedve a két csapat 85 perces mediációs ülés szimulációja keretében igyekszik kölcsönösen előnyös megoldást találni a problémára.

A verseny egy héten át zajlott, nívóját mutatja, hogy a világ számos helyéről 153 vitarendezési szakember érkezett rá, akik a mediátori pozíciót töltötték be a tárgyalásokon, vagy bíróként értékelték a résztvevők teljesítményét. Jelenlétük a diákok személyes fejlődésére direkt módon is hatással lehetett, tekintve, hogy a session-ök után részletes visszajelzést adtak mindenkinek.

A megmérettetésre 63 egyetem delegált több száz jog- és közgazdászhallgatót, akik mind az öt kontinenst képviselték.

Európa országai mellett több mint tíz csapattal képviseltette magát az Egyesült Államok, és voltak nigériai, török, izraeli, indiai, japán és ausztrál indulók is.

A hatodik hely megszerzésével az ELTE leendő jogászai olyan egyetemeket utasítottak maguk mögé, mint a londoni Queen Mary Egyetem, a New York-i Fordham Egyetem, a New York Law School, a szintén amerikai Rutgers Egyetem, a belga Leuveni Egyetem, az ausztrál Monash Egyetem vagy az előző években többször dobogós krakkói Jagelló Egyetem. A negyeddöntőben az ÁJK-sok az új-zélandi Aucklandi Egyetem ellen kaptak ki – ez a csapat nyerte meg végül idén a versenyt.

A csapat tagjai: Dobos Boglárka, Hajas T. Boldizsár, Képessy Kinga és Wulcz Aliz. Felkészítőik: Inzelt Éva adjunktus és Horváth Dóra korábbi versenyző.

A csapat felkészülését anyagilag és szakmailag támogatta a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, az ELTE Tehetséggondozó Tanácsa, az Igazságügyi Minisztérium, a Frank Ignác Alapítvány, valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara.

Forrás: ELTE ÁJK