Az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) programjai

2019.10.02.
Az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) programjai

2019. október 11.

10:00 – 10:45 Prostitúció? Szexmunka? Szabad? Tilos? Magánügy? Közügy?

A prostitúció szabályozásának kérdése örökös vitatémát teremt laikusok és szakemberek között egyaránt. Hogyan tekintsünk a prostitúciót végző személyre? Társadalmi, gazdasági, illetve nemi egyenlőtlenségek kiszolgáltatott áldozataként? Deviánsként, akinek a jelenléte további devianciákat vonz arra a környékre, ahol tevékenységét végzi? Önálló munkavállalóként, aki úgy dönt, hogy szexuális szolgáltatást nyújtva biztosítja megélhetését? Lakossági fórumot szimulálva izgalmas és interaktív vitára invitáljuk az érdeklődőket, amely során különböző szerepekbe bújva nyílik lehetőségük arra, hogy kifejtsék érveiket és – hacsak nem sikerül kompromisszumra jutni – meggyőzzék a döntéshozókat arról, hogy kerületükben az ő javaslataik mentén kezelje a prostitúció kérdését.

Résztvevők: Czifra Judit PhD-hallgató, Szalai Alida PhD-hallgató, Vaskuti Gergely egyetemi tanársegéd
Helyszín: Főépület 252. terem

10:00 – 10:45 Miből lesz a cserebogár?

Kutassunk! Kérdezzünk! Elemezzünk! Vannak olyan kutatási témák, amelyek bejárják a médiát és vannak olyanok, amelyek a süllyesztőbe kerülnek. 2011-ben olyan tudományos vizsgálat indult Magyarországon, amely az első kategóriába került, és amelynek minden hulláma eljutott a hazai nyilvánosságba, tematizálva annak napirendjét. Ez a kutatás az úgynevezett Aktív Fiatalok vizsgálat, amely a magyar egyetemisták és főiskolások közélettel kapcsolatos gondolkodását és aktivitását vizsgálja.

Az előadás a kutatás alaperedményeinek interaktív bemutatásán túl lehetőséget teremt arra is, hogy az érdeklődő diákok összehasonlítsák saját gondolkodásukat más hallgatók véleményével. Az Aktív Fiatalok néhány különlegesen érdekes kérdésblokkját ugyanis helyben lekérdezzük, és persze rögtön ki is értékeljük. Mindenki egyszerre lehet résztvevője, alanya és tárgya is a mini kutatási folyamatnak.

Résztvevők: Szabó Andrea; Sebestyén Annamária PhD-hallgató; Papházi Viktor PhD-hallgató
Helyszín: Főépület 34. terem

11:00 – 11:45 Brexit és politikai elemzés. Politológia mintaóra

Mi történik az Egyesült Királyságban? Sokan szappanoperához hasonlítják a fordulatokban gazdag eseménysort, amely az első kilépés (?) az Európai Unióból. Jóstehetség híján az előadás keretében annak járunk utána, milyen rétegei, értelmezési lehetőségei vannak ennek az eseménysornak. A Brexit példáján keresztül azt is megmutatjuk, hogy a politikai elemző milyen irányokból tud közelíteni egy mindenki által ismert és követett politikai jelenséghez.

Előadó: Arató Krisztina egyetemi tanár, a Politikatudományi Intézet igazgatója
Helyszín: Főépület 252. terem

11:00 – 11:45 Külföldi tanulmányi lehetőségek a jogi karon

Az Állam- és Jogtudományi Kar kiemelten fontosnak tartja, hogy oktatói és hallgatói nemzetközi környezetben is fejleszthessék szaktudásukat, ebben a kari Nemzetközi Iroda nyújt számukra segítséget. A 21. században mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon elengedhetetlen egy idegen nyelv tárgyalási szintű ismerete, amelyet leghatékonyabban külföldi tanulmányút és/vagy szakmai gyakorlat útján lehet elsajátítani. Hogyan segít ebben az ÁJK? Az Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj-támogatással több, mint 100 partneregyetem valamelyikére utazhatsz, míg az Erasmus+ szakmai gyakorlat ösztöndíj-támogatással tapasztalatot szerezhetsz bármely EU-s tagállam területén, választott szakodnak megfelelő tevékenységi kör végzése esetén pedig idegen nyelvű részképzés keretében francia és német nyelvű diplomát is szerezhetsz tanulmányaid alatt. A Nemzetközi Iroda hazai és külföldi nyári egyetemek szervezésével és az aktuális nemzetközi lehetőségekről való folyamatos tájékoztatással is a rendelkezésedre áll. Ha diplomád mellé magas szintű nyelvtudást, külföldi tapasztalatokat is szeretnél, készülj erre tudatosan és válaszd az ELTE jogi karát felsőoktatási tanulmányaid helyszínéül!

Előadók: Az ÁJK Nemzetközi Irodájának munkatársai
Helyszín: Főépület 34. terem

13:00 – 13:45: Nem kirakatper: a tárgyalás mint a büntető igazságszolgáltatás színtere

Egy büntetőper tárgyalási szakaszának bemutatása. A Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tudományos Diákkör tagjai egy mai büntetőpert modelleznek. Olyan eseményeket tárgyal a bíróság, amelyek hétköznapiak és bárkivel megtörténhetnek. Az ügy bírósági elintézését mutatja be a szimulált tárgyalás, hangsúlyozva az eljárási szabályok megtartásának fontosságát.

Előadók: A Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tudományos Diákkör tagjai
Helyszín: Főépület 252. terem

13:00 – 13:45 Bemutatkozik az ELTE ÁJK Mentorprogramja

Az ELTE ÁJK egyedülálló mentorprogramjának célja, hogy segítse az elsőéves hallgatók egyetemi integrációját. Minden elsős hallgatói csoport mellett egy oktatómentor és három diákmentor dolgozik azért, hogy a gólyák mihamarabb beilleszkedhessenek. A mentorprogram keretében szervezik meg minden szeptemberben az orientációs napokat, ahol a gólyák először találkoznak a csoportjukkal és a szakmával, a tanév során pedig olyan foglalkozásokat tartanak, melyek a tanulásban segíthetnek: tanulás-módszertani, írásmódszertani, time-management képzéseket, illetve a féléves vizsgák közeledtével vizsgafelkészítőket szerveznek.

Előadók: A Mentorprogramban dolgozó oktató- és diákmentorok
Helyszín: Főépület 34. terem