Az American University of Armenia vezetősége az ELTE-n

2016.04.27.
Az American University of Armenia vezetősége az ELTE-n

2016. április 21-én az American University of Armenia (AUA) vezetősége – Armen Der Kiureghian rektor és Rendall Rhodes kancellár – látogatott a Bölcsészettudományi Karra. Az örmény intézmény képviselőit Scheuer Gyula, Egyetemünk kancellárja; Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes; Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja; Hamar Imre külügyi dékánhelyettes és a Távol-keleti Intézet igazgatója; Szombathy Zoltán, az Orientalisztikai Intézet igazgatója; Birtalan Ágnes, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék vezetője és Zsigmond Benedek armenológus fogadta.

Szalay Péter, Rendall Rhodes, Scheuer Gyula, Armen Der Kiureghian, Borhy László, Zsigmond Benedek, Hamar Imre, Szombathy Zoltán

Armen Der Kiureghian rektor röviden ismertette az AUA történetét és működését. Borhy László Egyetemünket, a Kart, valamint a bölcsészkaron 120 éve folyó armenológiai oktatás történetét és jövőbeli lehetőségeit mutatta be. A találkozón szó volt a diákcsere lehetőségeiről, továbbá az Erasmus Plus programról. Hamar Imre a BTK-n folyó idegen nyelvű oktatásról szólt, míg Der Kiureghian rektor az AUA bel- és külföldi hallgatóságának összetételét és a számukra nyújtott anyagi támogatási rendszert ismertette. Az AUA-n az oktatás általában angol nyelven folyik, noha az AUA oktatási profiljába nem tartozik az armenológia, az örmény történelem és az örmény irodalomtörténet mindenki számára kötelező tárgyak, amelyeket örményül és angolul egyaránt lehet hallgatni. Az AUA nyári egyetemeket is tart, amelyeken fontos témaként szerepel az örményországi régészet. Az AUA rektora megemlítette, hogy Örményországban számos ásatás folyik jelenleg is, és az AUA egyes kurzusai keretében terepre is kiviszik a résztvevőket.

Az ELTE jelenlegi és a szeptemberben induló armenológiai kurzusainak kínálata magában foglalja az óörmény, modern keleti és nyugati örmény nyelveket, valamint az örmény kultúrtörténetet, történelmet és liturgiát. Elhangzott, hogy a BTK a közeljövőben a nyugati örménység kultúrájának oktatására és kutatására kíván fókuszálni és ezen az úton kezdené el az armenológiai oktatás intézményesítését egy Nyugati Örmény Központ megnyitásával.

A találkozó második felében Der Kiureghian rektor ellátogatott az ELTE BTK Orientalisztikai Intézet épületében található Schütz Ödön Könyvtárba, amely a névadó armenológus professzor hagyatékát és az intézeti könyvtár egyéb örmény könyveit tartalmazza. Az örmény intézmény vezetője végül a BTK néhány diákjával találkozott, akiknek tudományos előmeneteléhez személyes segítségét ajánlotta fel. Az AUA vezetői nagyon jó benyomással távoztak egyetemünkről, valamint azzal a szándékkal, hogy a fentebb említett területeken ezentúl intézményeink együttműködnek.

Forrás: ELTE BTK