Az e-sport lehet a járványhelyzet nagy nyertese

2021.04.07.
Az e-sport lehet a járványhelyzet nagy nyertese
A pandémia alatt jelentősen nőtt az e-sport népszerűsége, és a hagyományos sportok területén is egyre elterjedtebbek a virtuális tartalmak – hangzott el az ELTE PPK szombathelyi Sporttudományi Intézetének online Sportszakmai Napján.

A hazánkban mindössze 2006 óta létező e-sport magyarországi fejlődését és sikerét mutatták be a résztvevők a szombathelyi Sporttudományi Intézet második alkalommal megrendezett Sportszakmai Napján, 2021. március 26-án.

Zsolnai Anikó, az ELTE PPK dékánja megnyitó beszédében a szombathelyi Sporttudományi Intézet sokszínűségét hangsúlyozta, ahol a hallgatók a versenysport, a szabadidősport, valamint az iskolai testnevelés területén szerezhetnek képzettséget. A résztvevőket Heszteráné Ekler Judit, a Sporttudományi Intézet igazgatója is köszöntötte, aki szerint az e-sport témaköre most különösen aktuális, és megkerülhetetlen lesz a sportszakemberek számára.

Szalay Ádám, a Nemzeti Gaming és E-sport Sportági Szövetség (NGES) alelnöke elmondta, az NGES-t azért hozták létre, hogy keretrendszert biztosítsanak a sportághoz csatlakozóknak, illetve az elkallódó gamereknek. A szövetség célja az e-sportot övező negatív előítéletek eloszlatása, és nem utolsó sorban a WHO által is problémának nyilvánított játékfüggőség megelőzése. Szalay Ádám hangsúlyozta a gamerek és profi szinten játszó e-sportolók közötti különbséget, és kiemelte, hogy az e-sport az észjáték mellett fizikai erőnlétet is igényel. A profik számára az eredmények eléréséhez fontos a fizikai edzés, az étrend és a megfelelő szellemi erőnlét.

Halmos Máté, az eSport Szombathely Sportegyesület alapító elnöke szintén szabályozott rendszer bevezetését szorgalmazza az e-sport világába, amelynek keretében megvalósulna a gamer közösségek építése, a régió gamereinek képviselete, továbbá olyan egészséges környezet megteremtése, ahol a résztvevők számára biztosítva van az orvosi háttér.

Az e-sport komplex megközelítésére, egy egészségtudatos szemlélet kialakítására van szükség

– szögezte le.

Szabella Olivér, a szombathelyi Illés Akadémia e-sport szakosztályvezetője arról beszélt, hogy habár a fizikai aktivitás nem domináns az e-sportban, mégis sportról beszélhetünk, mert a hagyományos értelemben vett versenysportok tulajdonságaival bír (szervezett rendszerben működés, szurkolói bázis, szponzorok jelenléte stb.).  Az ELTE PhD-hallgatója kitért arra is, hogy a szurkolók bevonása erősebb az e-sport közvetítések során, hiszen a nézők meg tudnak jelenni az élő adásban, a nézők kommentjei láthatóak vagy akár hallhatóak a kommentátor, sőt akár a játékosok számára is. Megjegyezte, hogy az offline rendezvények elmaradásával a bevételek csökkentek, hosszú távon az e-sport mégis egyértelműen a járványhelyzet nyertese lesz, hiszen a digitális sport új területekre jutott el, a hagyományos sportok területén is elkezdtek online tartalmakat gyártani.

Miháczi Zoltán, Magyar Tájékozódási Futó Szövetség alelnöke bemutatta, hogy a tájékozódó futás, azon belül a tájékozódási sportok mozgássérültek számára kialakított változata (Trail-O) gyorsan reagált a Covid-helyzetre. A virtuális szoftverek, a felkészülésre használt tájfutás-szimulátorok ugyanis lehetővé tették az online környezetbe kerülést, ahol billentyűzettel, egérrel lehet megoldani a tájékozódási feladatokat. A vállalkozó kedvű résztvevők ki is próbálhatták tájékozódási képességüket az e-térben.

Forrás: ELTE PPK