Az egyensúlyt kell megtalálni az online és nem online lét között

2021.09.10.
Az egyensúlyt kell megtalálni az online és nem online lét között
Demetrovics Zsolt szerint a koronavírus-járvány hatására megnőhetett ugyan az addiktív magatartások kockázata, de az, hogy sokkal több időt töltöttünk az online térben a bezártság miatt, még nem jelent függőséget. A professzor bízik benne, hogy a nyitással az emberek többsége vissza tud térni a nem online aktivitásokhoz.

A pandémia kihívást jelentett mindenki számára, hiszen fokozott szorongással, feszültséggel, izolációval járt. A nehézségek miatt nőtt a kockázata mind a függőségeknek, mind az egyéb mentális és viselkedési zavaroknak. Jelentősen több időt töltöttünk a számítógép előtt, mint valaha, ami nagy segítséget nyújtott, de nehézségeket is okozott. Amit korábban el tudtunk érni nem digitálisan, az most az online térbe került át, nézhettünk például színházi közvetítést digitálisan, és meg tudtuk tartani az órákat az iskolában, a munkaértekezleteket is a kollégáknak. Az izoláció miatt azonban nagyobb valószínűséggel maradtunk az online térben abban az időben is, amit korábban sporttal, személyes találkozással vagy kirándulással töltöttünk.

Hogy az online idő nagyon sokat nőtt, még nem jelent addikciót – mondja Demetrovics Zsolt, az ELTE PPK professzora. – Függőségről csak akkor beszélünk, ha az adott viselkedés olyan mértékben és módon veszi igénybe az illetőt, hogy kontrollt veszít az adott magatartás fölött, vagy negatívan befolyásolja a mindennapi életét, munkáját, kapcsolatait, tanulmányait, családi életét. Nem feltétlenül könnyű visszatérni másfél év kihagyás után a nem online aktivitásokhoz, erre mindenképp oda kell figyelni és akár kifejezett erőfeszítést tenni érte, de ez a többségnek nem is jelent problémát, mert sokan inkább személyesen találkoznak a barátaikkal és intézik a dolgaikat. Számukra többé-kevésbé visszaáll majd a korábbi állapot. Persze nem mindenkinél, de ennek még kérdéses a mértéke.

Ha nem sikerül egyedül korrigálni, akkor szakemberhez kell fordulni.

A munkahelyek is felhasználhatják ennek az időszaknak a tapasztalatait. Például kiderült, hogy nagyon sok mindent el lehet végezni online is. Így lehet, hogy ha valakinek napi több óra utazást jelent, hogy bejusson a munkahelyére, ott a munkaadóval elindulhat egy egyeztetés – a tapasztalatok mentén – arról, hogy hetente egy-két napot otthonról dolgozzon ezentúl is. Vagyis az eddig utazással töltött napi két órát sportolással is töltheti, vagy a gyerekeire fordíthatja. Ez egy pozitív hozománya lehet ennek az időszaknak.

A professzor szerint egy az egyben nem fogunk visszatérni a másfél év előtti helyzethez, mind a pozitív fejleményeket, mind a negatívakat értékelnünk kell, és beépíteni a jövőbe. Nehéz azt elképzelni, hogy egyáltalán ne legyünk jelen online, hogy ne vegyünk részt a digitális világban. Az egyensúlyt kell megtalálni az online és nem online lét között.

Forrás: DigitalHungary