Az Egyetem megnyitja kapuit: az Eötvös Collegiumban jártunk

2018.04.16.
Az Egyetem megnyitja kapuit: az Eötvös Collegiumban jártunk
„Az Egyetem megnyitja kapuit” című sorozatunk keretében 2018. április 5-én az Eötvös Collegiumot jártuk be Dr. Horváth László igazgató és munkatársai vezetésével. A séta ismét teljes létszámmal indult és minden karról érkeztek érdeklődők.

A Collegium nagytermében elsőként rövid alumni üdvözlőt mondott Sánta Sára, az Alumni Központ munkatársa, majd átadta a szót Dr. Horváth László igazgató úrnak, aki köszöntötte a résztvevőket, külön kiemelve, hogy nagy örömükre szolgál, hogy az Alumni Központ a Collegium épületét is bevette a nagy sikerű sorozata programjai közé. Ezt követően átadta a szót Garai Imrének, aki maga is egykori kollégistaként szívesen vállalta, hogy a nagyteremben található, az épület és a Collegium történetét bemutató kiállítást ismerteti a sétán résztvevőknek.

Az intézmény 1895-ben alakult és egész története szorosan egybefonódik a magyar középiskolai tanárság modern értelmiségi szakmává alakulásával, professzionalizációjával: a „tudós tanárok” nevelése iránti elkötelezettség az Eötvös Collegium alapításától fogva tetten érhető képzési cél. Első épülete Pesten, a Csillag utcában (ma Gönczy Pál utca) volt, majd 1910-ben épült meg az Alpár Ignác tervezte Ménesi úti épület, mely ma is otthont ad a Collegium intézményének. Ma a collegisták kétharmad részben a Bölcsészettudományi Kar, egyharmad részben pedig a Természettudományi Kar, az Informatikai Kar, illetve a Társadalomtudományi Kar hallgatói közül kerülnek ki. Ez a sokszínűség, a különféle tudományterületek mindennapos érintkezése a Collegium kimagasló eredményeinek a záloga.

Következő állomásunk a könyvtár volt, amit Markó Veronika könyvtáros mutatott be. Hallhattunk a könyvtár történetéről (például arról, hogy a gyűjtemény magját Eötvös József könyvtára adta, melyet az alapítástól a mai napig különgyűjteményként őriznek, az eredeti polcokon). Ma az Eötvös Collegium és az MTA Irodalomtudományi Intézetének közös könyvtáraként működik, így fő gyűjtőköre az irodalomtudomány. A kollégisták mellett az intézet munkatársai kölcsönözhetnek, azonban az állománya bárki számára elérhető helyben olvasási lehetőséggel.

A könyvtár megtekintése után sétánkat a diákok részlegeinél folytattuk, majd lementünk az egykori légópincébe, melyet az intézmény egykori igazgatója, Szabó Miklós építtetett. Ennek köszönhetően a II. világháború alatt egy diák és oktató sem vesztette életét, annak ellenére, hogy az épületet súlyos károk érték. Ma többek között itt van az úgynevezett „Estike-klub”, amit a régi kazánház területén alakítottak ki: Igazgató úr itt mesélt nekünk a „dögészekről” és „filoszokról” (így nevezik a természettudós, illetve a bölcsész hallgatók egymást), és egyéb érdekességeket, történeteket hallhattunk. Sétánkat a Collegium kertjében zártuk.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket Horváth László igazgató úrnak, Markó Veronikának és Garai Imrének a szíves fogadásért és a nagyszerű vezetésért.

A sorozat folytatódik, a következő helyszínekért és pontos időpontokért figyeljék híradásainkat! Regisztrált alumnusaink valamennyi alkalomról időben értesülhetnek!

ELTE Alumni
Facebook

Az Egyetem megnyitja kapuit Eötvös Collegium

Az Egyetem megnyitja kapuit Eötvös Collegium

0

/

0

0

/

0