Az Egyetem megnyitja kapuit: ELTE Könyvtár

Az Egyetem megnyitja kapuit: ELTE Könyvtár
03/24

2022. március 24. 18:00 - 19:30

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

03/24

2022. március 24. 18:00 - 19:30

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)


Az  ELTE Alumni vezetett sétáján a könyvtár épületét és történetét ismerhetjük meg.

Az Egyetemi Könyvtárat a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben. Az Országos Széchényi Könyvtár megalapításáig gyakorlatilag országos könyvtárként működött. Történeti törzsgyűjteménye a nemzeti kulturális örökség része. Állománya több mint 400 éve folyamatosan bővül, és mára meghaladja a 2 millió könyvtári egységet. 1949-ig volt gyűjtőköre enciklopédikus, ezután főleg a vallástörténet, vallástudomány, filozófia, közép- és újkori történelem szakkönyvtára lett. Gyűjteményéből rendszeresen szervez kiállításokat. A Ferenciek terén álló épület 1876-ban készült el, eklektikus stílusban, Szkalnitzky Antal tervei alapján. Dísztermének falait Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik. A könyvtár 2018-ban Magyar Örökség díjat kapott.

A sétán megnézzük a híres kör alakú szobát, benne a frissen felújított Perczel-glóbusz egyik másolatával, meglátogatjuk a restaurátorműhelyt, a műemlék könyvtárat és legféltettebb könyvritkaságait, majd megtekintjük a Nagyolvasót és mennyezeti freskóit is.

Az Egyetem megnyitja kapuit rendezvénysorozat keretében az érdeklődők az Egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg. 

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.