Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében a Trefort-kertbe látogattunk

2017.06.26.
Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében a Trefort-kertbe látogattunk
2017. június 14-én este ismét teljes létszámmal vágtunk neki „Az Egyetem megnyitja kapuit” elnevezésű sorozatunk újabb látogatásának. A csoportot ezúttal – rendhagyó módon – az ELTE Bölcsészettudományi Karán tanuló egyetemisták kalauzolták végig a Trefort-kert történetén és rejtett kincsein.

A séta a Főépületből gyönyörű, mennyezeti freskós előcsarnokából indult, ahol az épület történetén túl megismerhettük a campus területén zajlott forradalmi tevékenységeket (a jakobinus felkelés itteni történéseitől kezdve egészen az 1848–49-es szabadságharc Trefort-kertet érintő eseményekig). Innen utunkat az I. világháborús emlékműnél folytattuk, majd a Régészettudományi Intézet munkatársa, Juhász Lajos régész beszélt a Numizmatikai Gyűjteményről. Megtudtuk, hogy az 1753-ban alapított gyűjtemény az ország legrégebbi, a kezdetektől folyamatosan működő közgyűjteménye, az ELTE múltjának egyedülálló emléke. Az érdekfeszítő bevezető után kis csoportokban meg is nézhettünk az eredeti fa szekrényekben tárolt érméket is. Sétánkat folytatva a Trefort-kerten át a Jel a kertben emlékműnél elhaladva a régi Pannonia Szálló épületében fejeztük be a látogatást.

A sétára szinte valamennyi karról csatlakoztak érdeklődők, és a dolgozóbarát időpontnak köszönhetően minden korosztály képviseltette magát.

Sorozatismertető 

ELTE Alumni
Facebook