„Az egyetem vezetése a BEAC mellett áll”

2018.11.26.
„Az egyetem vezetése a BEAC mellett áll”
Az ELTE kancellárja a mai napig szívesen kosarazik, és vallja: a fiataloknak nemcsak az egészségmegőrzés, de a közösségteremtés miatt is fontos sportolni. Interjú Scheuer Gyulával.

Rendszeresen feltűnik az ELTE különböző sporteseményein. Milyen személyes kötődése van a sporthoz, illetve van-e bármilyen kapcsolata a kosárlabdával?
Nagyjából 10 éves korom óta rendszeresen sportolok, a mai napig igyekszem hetente három-négy alkalommal mozogni – főleg kosárlabdázom, néha úszom, teniszezem, de a szobakerékpározás és a séta sem idegen tőlem. 10 éves koromtól egészen 45 éves korom környékéig igazolt kosárlabdázó voltam. Utoljára egy senior kosárlabdacsapatban játszottam, és bár a „versenyszerű” játékot már abbahagytam, ismerősökkel, barátokkal a mai napig szívesen játszom együtt. Sokáig teremfociztam is, de miután egyszer eltörték az orromat és sok kisebb-nagyobb sérülésem volt, ezt túl veszélyesnek találtam. Sajnos az élsporthoz nem voltam elég tehetséges, centernek nem voltam elég magas, bedobónak pedig elég gyors, de mindezek ellenére mindig is nagyon szerettem a kosárlabdát – és ez már így is fog maradni.

Mint az egyetem egyik vezető tisztségviselője, mit gondol, milyen szerepet kell betöltenie a sportnak az egyetem, illetve az egyetemisták életében?
Véleményem szerint az egyre inkább technika- és technológiaközpontú világunkban a sportnak valamilyen egyensúlyi szerepet kell betöltenie a test és a szellem építésében. Kifejezetten hangsúlyosnak és fontosnak tartom azt, hogy minden fiatal sportoljon, tekintve, hogy amellett, hogy ez az ember egyéni fejlődésében is sokat jelent, az egészség megőrzése és a közösségi élet szempontjából is nagyon fontos. Bízom benne, hogy szépen lassan az egyetem is fel tud nőni az irányába táplált elvárásokhoz, és egyre inkább megfelelő szolgáltatásokat és infrastruktúrát tudunk biztosítani a sportolni vágyó hallgatóink számára.

Az Ön közbenjárásának is köszönhetően a BEAC és az ELTE ismét szorosabbra fűzte az együttműködés szálait. Ennek egyik eredménye, hogy az idei évadban élvonalbeli kosárlabda csapatunk ismét viseli az egyetem nevét. Miért tartotta fontosnak, hogy az egyetem ismét odaálljon az élsport és a női kosárcsapat mellé?
A BEAC és az ELTE együttműködése évszázados hagyományra tekint vissza. Azt gondolom, hogy a közös brandépítés, a fiatalok megszólítása továbbra is fontos feladat. Ennek egyfajta húzóágazatát jelentheti a női kosárlabda, mint a BEAC egyetlen NB1-es szintű, versenysport szempontjából értékelhető szintű tevékenysége. Nagyon lényegesnek tartom, hogy

a BEAC is érezze azt, hogy az egyetem mellette áll, és az egyetem polgárai is érezzék, hogy a BEAC az egyetem része.

Rendkívül fontos lenne, hogy az egyetemi hallgatók számára is ismert legyen ez a kapcsolat, és ők is odaálljanak az egyetemi sport mellé, és a versenysport mellé is, buzdítsák, erősítsék a csapatot. Ha megnézzük a külföldi egyetemi sport hagyományait, akkor jól látszik, hogy ott a sport nagyon fontos identitásteremtő eleme a közösségi létnek. Bízom benne, hogy az ELTE-n is el fogunk tudni ebbe az irányba mozdulni.

A BEAC és az ELTE együttműködésében a TAO-rendszer biztosította források bevonásával több projekt is zajlik jelenleg. Mit lehet ezekről tudni, és milyen további fejlesztési tervek vannak esetleg?
A két szervezet együttműködésében a TAO biztosította források mindkét fél számára nagyon előnyösek lehetnek. Az egyetem rendelkezésére álló, fejlesztésre szabadon elkölthető források nagyon beszűkültek, ezért próbált az egyetem vezetése minden olyan lehetőséget megragadni, amely az egyetemi hallgatók számára elérhető szolgáltatások fejlesztéséhez hozzájárul. Ennek egyik fontos eleme a TAO-rendszer. Az elmúlt években komoly lépéseket tudtunk ebben az ügyben tenni. Jelenleg folynak illetve részben le is zárultak három ELTE gyakorló gimnáziumban a tornatermi felújítások. Jelenleg is zajlik a program továbbvitelének előkészítése. Ennek keretében szeretnénk megvalósítani a Bogdánfy úti sporttelep megújítását, a Trefort-kertben egy sportközpont kialakítását, valamint folytatni az iskolai tornatermek és a hozzá kapcsolódó öltözők felújítását. Ezek csak a BEAC közreműködésével együtt lehetségesek, számukra pedig fontos nyereség, hogy az egyetemi sportcélokra ki nem használt időszakokban hasznosíthatják ezeket a létesítményeket. Azt gondolom, ezzel az együttműködéssel jelentős előrelépést tudunk megvalósítani az egyetemi sport vonatkozásában. Ugyan nem a TAO-rendszeren belül, de az egyetem és a BEAC, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésében megújításra kerültek kis műfüves focipályák, illetve folyamatban van a Mérnök utcában egy nagypályás műfüves pálya kialakítása is.

Forrás: BEAC