Az egyetemi sajtóért

2019.03.07.
Az egyetemi sajtóért
Idén február 28-án gyűltek össze a hallgatói sajtó képviselői az ELTE Press rendezvényén a Bölcsészettudományi Karon: az esemény lehetőséget adott a tanulásra, a tapasztalatcserére, a szórakozásra és nem utolsó sorban arra is, hogy az egyetemista újságírók személyesen is megismerjék egymást.

A 2019-es ELTE Press Akadémiát Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetője nyitotta meg. Az ELTE egyetemi lapjai összességében körülbelül 150 munkatárssal dolgoznak, és ezt a rendezvényen jelenlévők száma híven tükrözi is – mondta. Az ELTE Press-t szerinte három kulcsszóval lehet jellemezni: összetartás, egységesség és koncepcióformálás. A csoportosulás számára jelenleg sok nehézséget okoz a forráshiány, a kommunikációs szervek közti bizalmatlanság és a gyakori főszerkesztőváltás, de a lapok olvasottsága, a Hallgatói Önkormányzattal ápolt jó kapcsolat és a fiatalos stílus továbbra is erősségnek számít.

Az esemény meghívott előadója, Constantinovits Milán, a Mandiner újságírója, a Mathias Corvinus Fiatal Tehetség Programjának vezetője a hallgatói újságírás legfontosabb dilemmáiról beszélt. Mint elmondta, a félamatőr körülmények között zajló újságírást leginkább fenyegető hibák a túlzott fluktuáció, a profilidegen tartalom és általánosságban a szakmaiatlanság. A sajnálatosan elhunyt egyetemi lapok példájaként említette az IgenHír Magazin-t, melynek alapításában és szerkesztésében maga is részt vett egészen 2010-ig, amikor a lap bukását okozták a rosszul eltalált témák, a munkatársak generációváltása és a demotiváltság. Ennek elkerülése érdekében a jelenlévőknek azt ajánlotta, hogy a közösségépítés, a saját rendezvények, a mentorprogram, a motiváló feladatok és díjazások eszközével kerüljék el a kudarcot az egyetemi újságírásban.

Ezt követően Csomos Attila, az ELTE Online főszerkesztő-helyettese és fotósa a sajtófotózás sajátosságait és legszebb pillanatait mutatta be. Ahogy elmondta, a hagyományos fényképészet és a sajtófotózás közti legfontosabb különbség a külső befolyásoló tényezőkben rejlik: míg egy klasszikus fotós a helyszíntől a modell kéztartásáig mindent beállíthat, addig a sajtósok munkájában épp az a legnagyobb kihívás, hogy spontán helyzetben kapják el a pillanatot. Csomos Attila előadásában bemutatta továbbá az ELTE Online három hónapja indított programjának, A hónap képe versenynek eddigi nyerteseit, valamint egy rövid összeállítást a lap fotósainak személyes kedvenc képeiből.

A vetítés után Blankó Miklós a sajtónyelvi helyesírás legfontosabb szabályairól és leggyakoribb hibáiról beszélt, bemutatva azt a két leggyorsabban elérhető segédeszközt, amely azonnal segít eldönteni a helyesírással kapcsolatos dilemmákat.

Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője

Az prezentációk sorát Békefi Teodóra, az ELTE Online kultúra rovatának vezetőhelyettese zárta, aki az ELTE Online saját antológiáját, az Olvassatok ELTE-seket! című kötetet mutatta be. A kultúra rovat cikksorozatából kinőtt kötet 2018-ban Seres Lilli Hanna szerkesztésében jelent meg, és az egyetem aktív hallgatóinak szépirodalmi műveit fogja egybe.

Az előadásokat követően az ELTE Press lapjai mutatkoztak be a résztvevőknek. Az összegyetemi ELTE Online-t Csomos Attila főszerkesztő-helyettes mutatta be. Az újság sajátossága, hogy minden kar és minden képzési forma hallgatói részt vesznek a szerkesztésben, az újság pedig szoros együttműködésben dolgozik az ELTEvízió stábjával. Az ELTE Online Savaria rovata 2018 februárjában indult az egyetemhez frissen csatlakozott Savaria Egyetemi Központ önálló terepeként. A folyamatosan növekedő és fejlődő rovatot Kardos Laura újságíró mutatta be.

Az Állam- és Jogtudományi Kar lapjáról Szövérffy Margit főszerkesztő beszélt: a Jurátus jelenleg csak online jelenik meg, és 24 tagot számlál 6 különböző rovatban. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar újságja, a Bárczium nemrég szintén online-ra váltott, a lap Havasi Lili főszerkesztő beszámolója szerint főként a kultúra és a gyógypedagógia témáira fókuszál.

A Pesti Bölcsész Újság sajnos komoly hullámvölgyben volt az elmúlt években: Molnár A. Aliz főszerkesztő elmondása szerint a PBÚ anyagi problémák miatt jelenleg nem jelenik meg, a gond kiküszöbölése érdekében felmerült, hogy ez a lap is átáll az az online megjelenésre. A PPK szintén online lapja, a Perspektíva életéről Doszpoth Rebeka főszerkesztő ejtett pár szót: az újság alacsony létszámú, de lelkes szerkesztősége mindenre megoldást talál, az újság jelenleg nyolc rovatot számlál.

A Tétékás Nyúz képviseletében Tóth Bálint főszerkesztő érkezett, aki a Természettudományi Kar lapjának elmúlt kilenc hónapját ismertette: a fantáziadús címadású Nyúz ugyanis 2018-ban egy ideig szintén online lett, de egyedi módon ez a döntés számukra nem könnyítette meg a helyzetet, így a lap ismét print formában jelenik meg. A Tátkontúr és a Látókör (a Társadalomtudományi Kar és a Tanító- és Óvóképző Kar lapjai) főszerkesztőik nem tudtak részt venni az eseményen.

Az este utolsó programjaként a szervezők először adták át a nemrég alapított ELTE Press-díjat. A díj egyik nyertese Zima Richárd, az ELTE Online volt főszerkesztője, aki jelenleg a BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, a 20. századi kelet-európai diktatúrákkal foglalkozik. Az ELTE Online munkáját 2015 és 2017 között vezette – a lap jelenlegi arculata is az ő irányítása alatt jött létre. ELTE Press-díjjal tüntették ki Krammer Dórát, a Bárczium egykori főszerkesztőjét. Krammer Dóra a magyar szakos diploma megszerzése után kezdte meg tanulmányait a BGGyK logopédia és tanulásban akadályozottak szakán, ekkor indította újra a kari lapot egy hosszú kihagyás után, az ő főszerkesztői időszaka alatt jelentek meg a Bárczium egyedi borítói is.

Az eseményen készült fotók itt érhetők el.

Forrás: ELTE Online