Az ELTE a legjobb magyar egyetem a Cybermetrics Lab friss listáján

2016.01.12.
Az ELTE a legjobb magyar egyetem a Cybermetrics Lab friss listáján
A spanyolországi Cybermetrics Lab 2015 decemberében a Google Scholar Citations (GSC) alapján először tett közzé intézményi profilokat összegző rangsort. A világ 1200 intézménye közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem – legjobb hazai intézményként – a 292. helyen szerepel.

A globális rangsor módszertana szerint csak az intézményi profilokat összegezték, a rangsornál az adott intézmény tíz legjobb profilját vették figyelembe. A jelenlegi listát a Cybermetrics Lab többek között arra használja, hogy a Ranking Web of Universities (Webometrics) rangsornál tesztelje a GSC-adatok relevanciáját.

A rangsor első tíz helyén hét Egyesült Államok-beli egyetemet találunk: Harvard, University of Chicago, Stanford University, University of California Berkeley, Massachusetts Institute of Technology és Johns Hopkins University. Európából a 6–9.helyen áll a University of Oxford, University College London és a University of Cambridge. A listán a magyar egyetemek közül a Debreceni Egyetem az 513., a Szegedi Tudományegyetem a 666., a Semmelweis Egyetem a 692., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 695., a Pannon Egyetem a 846., a Pécsi Tudományegyetem a 940. helyen szerepel.  

A rangsor-összeállító Cybermetrics Lab – amely Spanyolország legnagyobb kutatóintézetének, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) a része – szakemberei 2004 óta több mint 22 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálják.

Forrás: Cybermetrics Lab