Az ELTE a legjobb magyar egyetem a US News rangsorában

2021.02.18.
Az ELTE a legjobb magyar egyetem a US News rangsorában
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 414. helyre került, az európai intézmények között pedig 182. lett.

Nyilvánosságra hozták a U.S. News & World Report 2021-es felsőoktatási rangsorát, amely ezúttal már 86 ország egyetemeit értékeli. A magyar egyetemek közül a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el, a 414. helyre került, az európai intézmények között pedig 182. lett. A rangsorban a következő magyar egyetemek a Semmelweis és a Debreceni Egyetem, mindketten a 672. helyen.

A szakterületi rangsorokban

az ELTE 5 tudományterületen szerepel:

űrtudományból a 155., fizikából a 226., pszichológiából a 230., élő természettudományokból a 445., kémiából az 543. helyre került. A fizika, élő természettudomány, űrtudomány és pszichológia területén is a legmagasabban rangsorolt magyar intézmény az ELTE.

A U.S. News & World Report módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is. A globális rangsorban a legjobb tízbe ezúttal is amerikai és angol egyetemek kerültek be, a Harvard megőrizte első helyét.