Az ELTE a Mesterséges Intelligencia Koalícióban

2018.10.10.
Az ELTE a Mesterséges Intelligencia Koalícióban
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapító tagként csatlakozott a 2018. október 9-én megalakult Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz. Az alapító okiratot a résztvevők ünnepélyes keretek között Balatonfüreden írták alá. Egyetemünket Darázs Lénárd általános rektorhelyettes képviselte.

A Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció magyar és nemzetközi cégeket, egyetemeket, tudományos műhelyeket, szakmai- és közigazgatási szervezeteket magába foglaló tömörülés, amelynek célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek. Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében.

Az MI Koalíció Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére jött létre. Az alakuló ülésen a miniszter utalt arra, hogy a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia által generált kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez. A miniszter arról is beszélt, hogy napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek. Fontos, hogy ezen intelligens gépekhez hogyan viszonyulunk és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre – húzta alá.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció felkért elnöke, az Ericsson regionális igazgatója szerint „a hullámokban érkező, innováció vezérelte fejlődés megváltoztatja világunkat”, és ahhoz, hogy a változás pozítív irányú legyen,

elengedhetetlen, hogy a piac, a tudomány és az állam képviselői együtt gondolkodjanak.

Kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia generálta szakmai, jogi és tudományos kérdésekre csak az érintett szakemberek folyamatos párbeszéde során születhet jó válasz.

A terület fontosságát érzékelteti, hogy az MI elemzések szerint 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli majd a globális gazdaság teljesítményét. Az MI Koalíció működésében az Eötvös Loránd Tudományegyetem a jövőben is aktív szerepet vállal.