Az ELTE a QS rangsorában

2017.06.13.
Az ELTE a QS rangsorában
Az idei évben hat magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2017/2018-as felsőoktatási világrangsorára.

A magyar felsőoktatási intézmények közül az idei évben is a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a QS-rangsor készítői az idén az 501–550. helyre sorolták. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 651–700. helyen szerepel, akárcsak a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetemet idén is a 801+ kategóriába sorolták a rangsor készítői. A rangsorban két magyar intézmény szerepel még: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem a 751+ kategóriába került.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Hat szempontot használnak – az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, valamint a munkaadók véleménye mellett az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát és az akadémiai szféra megítélését is figyelembe veszik a lista összeállításakor.

A világrangsor élen a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, amelyet a Stanford és Harvard követ. A korábbiakhoz hasonlóan az egyesült államokbeli és a brit felsőoktatási intézmények tarolnak: a tíz legjobb közé került a Cambridge, a CalTech, az Oxford, a University College London, az ETH Zürich, az Imperial College és a University of Chicago.

A QS 2017-es tematikus rangsorain az ELTE hét képzése szerepel a világ legjobb 151–500 intézménye között. Egyetemünk szinte minden területen őrzi korábbi pozícióit, új rangsorolt képzésként jelenik meg az informatika.

A lista itt böngészhető.