Az ELTE a QS szakterületi rangsoraiban

2016.03.29.
Az ELTE a QS szakterületi rangsoraiban
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hét képzése szerepel a brit Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb tematikus rangsorain a világ legjobb 151–500 intézménye között. Egyetemünk szinte minden területen őrzi korábbi pozícióit, új rangsorolt képzésként jelenik meg az informatika. A fizikai és csillagászat (Physics & Astronomy) tematikus rangsorra legjobb magyar intézményként Egyetemünk képzése került fel.

Az ELTE kiegyensúlyozott és multidiszciplináris jellegét mutatja, hogy a legtöbb olyan területen, ahol van mért magyar intézmény, az ELTE az élmezőnyben szerepel. Kiemelendő, hogy a rangsorolt szakterületeken a világ élmezőnyében jegyzik intézményünket, a felsőoktatási versenyben (a világon 11.000 intézményt tartanak számon) ez tekintélyes eredmény. A QS Word University Rankings 2004-ben jelent meg a felsőoktatási rangsorok között, 2011 óta számos tudományterületi listát készít. A brit cég öt – társadalomtudományi, művészet- és bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi – képzési terület negyvenkét oktatási programját rangsorolta. A QS a rangsorok elkészítéséhez az akadémiai és munkáltatói ismertséget, valamint a kutatási teljesítményt vizsgálta.
 
A matematikai képzésben (Mathematics) a 2015-ös évhez hasonlóan a rangsorkészítők a BME-t a 201–250., míg intézményünket a 251–300. helyen vették figyelembe. A biológiai képzések (Biology) listájára az ELTE, a Debreceni Egyetem és az SZTE is a 301–400. helyen került fel, a kémia (Chemistry) szakok listáján az ELTE, a BME, a debreceni és a szegedi egyetem a 301–400. helyet szerezte meg, a helyezések megegyeznek Egyetemünk tavalyi eredményeivel.

A fizikai és csillagászat (Physics & Astronomy) tematikus rangsorra a – 2015-ös helyezést javítva – legjobb magyar intézményként Egyetemünk képzése került fel a 251–300. helyen, a BME-t a 301–400. helyen rangsorolták. A mezőgazdasági képzések (Agricultural & Forestry) rangsorában az ELTE a – tavalyi pozícióján kismértékben rontva – 151–200. helyen szerepel a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel. Egyetemünk informatikai képzése (Computes Sciences &Information Technology) első alkalommal került fel a listára a 401–500. helyen, a BME a 251–300. helyen szerepel. A modern nyelvtudományi képzések (Modern Languages) listáján Egyetemünk megőrizve tavalyi helyezését a szegedi bölcsészkarral együtt a lista a 201–250. helyén szerepel.

2014 decemberében Egyetemünkön mutatták be a „QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia”-t: a kelet-európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit először rangsoroló százas listán az Eötvös Loránd Tudományegyetem legjobb hazai intézményként a 15. helyen végzett.

Az Egyetem további rangsorokban elfoglalt helyéről itt olvashat bővebben.

Forrás: QS