„Az ELTE a tudósok egyeteme”

Egyedülálló szoftvertechnológiai labort adtak át 2011. június 22-én az ELTE Informatikai Karán (IK). Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Ericsson Magyarország közös tudásbázisában az egyetemi hallgatók, a doktoranduszok és a vállalat kutatói az ipar aktuális szoftverfejlesztési problémáira keresnek majd megoldásokat. Az új labor első kutatási témái a C/C++ és az Erlang programnyelvek elemzéséhez kötődnek. Távlati célként tűzték ki a nagy szoftverrendszerek fejlesztését és a bonyolult ipari szoftverek megértésének támogatását.

A Szoftvertechnológiai Labor nemcsak magas szintű gyakorlati oktatást tesz lehetővé, de korszerű hátteret nyújt az élvonalbeli kutatás-fejlesztési (K+F) projektek lebonyolítására is – mondta a labor ünnepélyes megnyitóján dr. Dux László. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint a fejlesztő laboratórium és a mögötte álló szakmai stratégia segítségével erősödik a hallgatók által megszerzett tudás, és az ezt igazoló diplomák munkaerő-piaci versenyképessége. Hangsúlyozta: az oktatási tárca célja, hogy kiemelje és pozíciójában megszilárdítsa azt a néhány egyetemet, amely K+F tevékenységet végez.

Mezey Barna, az ELTE rektora köszöntőjében kiemelte, hogy az ELTE a tudósok egyeteme – fennállásának 376. esztendejében olyannyira elhivatott a tudomány és a kutatás mellett, hogy tényként kezeli a kitűnő szakemberképzést, többek közt az informatika területén. Az intézmény rektora szerint a Szoftvertechnológiai Laborban egyedülálló lehetőség nyílik a gyakorlati és az elméleti oktatásra egyaránt. „Az ELTE csaknem négy évszázados hagyományaival összhangban arra törekszik, hogy világszínvonalú, a komplex társadalmi kihívásokra válaszolni képes, a megoldandó társadalmi és technológiai problémákra koncentráló kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet folytasson, az európai mezőnyben versenyképes kutatóegyetem legyen” – mondta el a rektor.

Az Ericsson Magyarország kutató-fejlesztő központjának igazgatója, Sinisa Krajnovic az ünnepélyes átadón kiemelte: az igazi versenyképesség alapja a széleskörű tudás. A hazai piacon immáron 100 éve jelenlévő Ericsson vállalat az ELTE-vel együttműködésben kívánja kinevelni azokat az informatikusokat, akik a szoftverfejlesztés terén elért eredményeikkel hatékonyan bekapcsolódhatnak nemcsak az egyetem, hanem a nemzetközi vállalat munkájába is.

Dr. Kozma László, a kar dékánja hangsúlyozta: az országban az ELTE-n a legeredményesebb és a legnépszerűbb a programtervező-informatikusok képzése. Ennek többek közt a széleskörű elméleti alapozás – amely az informatikán kívül a matematikára és a számítástudományra is kiterjed – és a gyakorlati oktatás összehangolása az oka. Az IK dékánja hozzátette, hogy a laboratórium a hallgatók mellett az egész Informatikai Kar számára nagyon sokat jelent.

Az Ericsson Magyarország évek óta folytat világszínvonalú szoftvertechnológiai kutatásokat az ELTE IK-n egyetemi oktatókkal, hallgatókkal és doktoranduszokkal együttműködésben. A sikeres kooperáció a Szoftvertechnológiai Labor átadásával újabb, közös vállalkozással bővül. A laborban olyan eszközöket kívánnak létrehozni, amelyek az iparban dolgozó fejlesztők programozói munkáját segítik majd.

2011.06.29.