Az ELTE a világ legjobb egyetemei közt a QS rangsorában

Elkészült a Quacquarelli Symonds (QS) 2011-es felsőoktatási rangsora a legjobb természettudományi szakokról. A listát az intézmények és tanárok elismertsége, valamint a kutatási eredmények publikálási aránya alapján állították össze. A hat területen – kémia, földtudomány, matematika, fizika és csillagászat, környezettudomány, kohó- és anyagmérnöki tanulmányok – ugyanaz a tizenhárom egyetem szerepel az élen, főleg amerikai és brit intézmények. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a földtudományi képzések világrangsorában a 101–150. helyen szerepel, egy mezőnyben a berlini Freire Universitättel, a japán Hokkaido egyetemmel, valamint a The Hong Kong Universityvel.


A legjobb kémia, matematika, környezettudomány és földtan szak a Harvardon működik, de az egyetem a másik két területen is bekerült a top tízbe. A Massachusetts Institute of Technology természettudományi szakjai is mind szerepelnek a hat tantárgy listájának élén, a kohó- és anyagmérnöki képzés színvonala pedig itt a legmagasabb. Az amerikai intézmények közül szintén előkelő helyezéseket ért el a Berkeley, a University of California Los Angeles (UCLA), a California Institute of Technology, a Princeton, a Stanford és a Yale. A brit intézmények közül Cambridge-en a legelismertebbek a természettudományi képzések: a világon itt a legjobb a fizika szak, az egyetem a többi tantárgy rangsoraiban is bekerült a legjobb négybe. A listák ötödik-hatodik helyén az Oxford szerepel – kivéve fizikából, ahol a harmadik helyre került. A környezettudomány kivételével az ETH Zürich minden természettudományi képzése bekerült a top tízbe, az Australian National University pedig a kilencedik-tizedik helyen szerepel a környezettudományi és földtani szakok listáján.

Az ELTE a sanghaji Jiao Tong University által készített nemzetközi rangsorban is évről évre jól szerepel: a világ ötszáz legjobb egyetemének listáján a rendszerint a 300–400. helyezést kapja meg, európai összehasonlításban azonban a 126–170. közötti helyen tartják számon.

A magyarországi egyetemek és főiskolák teljes rangsora itt tekinthető meg.

Forrás: Eduline

2011.05.26.