Az ELTE alapító tagja az EIT új innovációs közösségének

2022.07.12.
Az ELTE alapító tagja az EIT új innovációs közösségének
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet az ELTE-t is magába foglaló ICE Partnerséget választotta az EIT Culture & Creativity közösség megalapítására. A közösség a kontinens kulturális és kreatív ágazatait és iparágait kívánja megerősíteni az alkotók, a kutatók és az üzleti élet szereplőinek, valamint Európa legnagyobb innovációs hálózatának összekapcsolásával. A programban az ELTE az egyetlen magyarországi partner.

A EIT Culture & Creativity innovációs közösség trendteremtő kezdeményezésekkel, innováció hajtotta kutatási projektekkel, oktatási, valamint vállalkozásindítási és -fejlesztési programokkal kívánja elindítani a célok eléréséhez szükséges folyamatokat. Kamatoztatni fogja az európai sokszínűségben rejlő egyedülálló gazdagságot, lehetőséget nyújtva a kulturális és kreatív ipari szereplők beépülésére a páneurópai innovációs ökoszisztémába.

„Ez egy nyílt innovációs közösség lesz: nyitott a vállalkozók, művészek, szabadúszók, társadalmi innovátorok, kulturális szereplők előtt. Az innováció és a változás akkor lehetséges, ha a szereplők – kicsik és nagyok, profitorientált és non-profit – egyenlő felekként találkoznak az együttműködési színtereken, hogy megbirkózzanak a sürgető társadalmi kihívásokkal" – fogalmazott Bernd Fesel, az ICE Partnerség szóvivője. Az EIT Culture & Creativity képes felszabadítani a művészetekben, kulturában, kreativitásban rejlő lehetőségeket, és hozzájárulhat Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához.

A Bulgáriától Írországig, Görögországtól Svédországig Európa húsz országán átívelő, 50 tagot magába foglaló Partnerséget a felsőoktatás, a kutatás, az üzleti és közszféra prominens szereplői alkotják, vezetője a német Fraunhofer-Gesellschaft, amely 30.000 kutatójával a világ egyik legnagyobb alkalmazott kutatással foglalkozó szervezete.  

Az ELTE mint az EIT Culture & Creativity egyetlen magyarországi alapító tagja – a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) és a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) vezetőjeként, illetve a bölcsészet- és társadalomtudományok, a pedagógia és az informatika terén kiemelkedő oktatási és kutatási kiválósági központként – kész arra, hogy az új innovációs közösség aktív szereplőjeként hozzájáruljon az európai kulturális és kreatív ipar további fejlődéséhez. 

Az ELTE így már két EIT innovációs közösségben vesz részt aktív partnerként: az újonnan alakuló EIT Culture & Creativity mellett 2012 óta tagja az EIT Digital-nak, az ott összegyűlt tapasztalatokat és tudást az új partnerség javára is kamatoztatni tudja.

További részletek az EIT Culture&Creativity innovációs közösségről ITT.