Az ELTE Babalabor felhívása

2017.11.30.
Az ELTE Babalabor felhívása
Az ELTE PPK Társas Elmék Kutatócsoportjának munkatársai folyamatosan várják azoknak a szülőknek a jelentkezését, akik kisgyermekeikkel szívesen részt vennének az egyetemi Babalabor munkájában.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar munkatársainak közreműködésével az ELTE-n létrehozott Babalabor célja a társas megismerés folyamatainak feltárása. Vajon a fejlődés során miképp kezdik el a babák megérteni az őket körülvevő társas világot? Hogyan tanul egy kisgyermek a közösségének tagjaitól? Vajon mely tulajdonságok alapján és mikortól kezdik elkülöníteni a különféle társas kategóriákat, és milyen szerepe van ennek a további megismerési folyamatokban? Milyen tényezők segítik a babákat abban, hogy már egészen korán, oly sok mindent könnyedén megtanuljanak a körülöttük lévő világról, kultúrájukról? A szakemberek ilyen kérdésekre keresik a választ a kutatások során, és ebben a munkában segíthetnek nekik azok a vállalkozókedvű szülők, akik kisgyermekeikkel csatlakoznának a programhoz.

A kutatások teljes mértékben igazodnak a résztvevő kicsinyek igényeihez. A vizsgálatot megelőzi egy rövid, kötetlen játék, amely során a baba megismerkedik a vizsgálat vezetőjével, aki a kapcsolatfelvételhez nyugodt és barátságos légkört teremt. Ezt követően kezdődik el a munka, melynek során többféle módszerrel figyelik meg a kicsik viselkedését. A foglalkozások rövidek és játékosok, a folyamat pedig végig a szülők jelenlétében zajlik. A vizsgálat után a szakemberek a szülőkkel megosztják megfigyeléseiket. 

Az érdeklődök itt jelentkezhetnek, és amint indul a gyermek korcsoportjában kutatás, értesítést kapnak.