Az ELTE biológus hallgatói a koronavírus elleni küzdelemben

2020.04.28.
Az ELTE biológus hallgatói a koronavírus elleni küzdelemben
Az ELTE Biotechnológia FIEK három steril fülkét helyezett át a Bajcsy-Zsilinszky Kórház diagnosztikai részlegébe, hogy támogassa a vírus kimutatását szolgáló laboratóriumi vizsgálatokat.  Az ELTE nemcsak eszközöket, de szaktudást is biztosított az egészségügyi intézmény részére a diagnosztikai folyamatokhoz.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban működő Corden International Kft. diagnosztikai részlege akkreditációs engedéllyel ugyan rendelkezik emberi minták laboratóriumi diagnosztizálására és a koronavírus kimutatására, de a kórházban kevés a steril fülke a megnövekedett igényekhez képest.

Az ELTE Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) azonnal reagált a helyzetre, és egyeztetést kezdeményezett a fenntartóval, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal mint illetékes támogatóval azért, hogy a FIEK pályázat keretében kialakított laboratóriumi kapacitását, valamint szaktudását bevethessék a koronavírus elleni küzdelembe. A megbeszélések nyomán döntés született arról, hogy az ELTE-n működő steril fülkékből hármat átadnak a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban működő laboratóriumnak.

A laboreszközöket az ELTE Lágymányosi Campusáról áthelyezték a kórházba, és ott is maradnak mindaddig, amíg szükség van rájuk. Ha csökken az igény a vírus tesztelésére és a kórház saját apparátusa is elegendőnek bizonyul a laboratóriumi folyamatok elvégzésére, visszaszállítják a steril boxokat az ELTE Természettudományi Karára.

A bővítésnek köszönhetően a diagnosztikai laboratórium gyorsabban több koronavírus-tesztelést tud elvégezni

a stratégiai húzóágazatban dolgozó alkalmazottak körében az egyedi laborigényeket igénylő PCR-es módszerrel.

Az ELTE nemcsak műszerekkel és laborfelszereléssel, de szaktudással is segíti a szűrőprogramot, a Természettudományi Kar felkérte jól felkészült és a laborfolyamatokban már gyakorlattal rendelkező biológus hallgatóit, valamint a legkiválóbb doktoranduszokat a tesztelésben való közreműködésre. Közülük nyolcan már munkába is álltak a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. A visszajelzések szerint az ápolók és orvosok nagymértékben elégedettek a hallgatók munkájával és szaktudásával.

Az ELTE Természettudományi Kar és ELTE Biotechnológia FIEK további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy professzionális műszereikkel és a nemzetközileg elismert kutatóik szaktudásával élen járjanak a koronavírus elleni harcban.

„Elsődleges céunk most, hogy a laboratóriumi folyamatokat a koronavírus kimutatására áthangoljuk. A korábbi évek befektetett munkája és a beszerzett műszerek olyan kompetenciákat hoztak létre az ELTE TTK-n, amelyekkel a munkatársak és a legjobb hallgatók is eredményesen kapcsolódhatnak be a COVID-19 elleni küzdelembe” – mondta Kacskovics Imre, az ELTE Biotechnológia FIEK igazgatója, a TTK dékánja.

Forrás: ELTE TTK