Az ELTE csatlakozott a LERU felhívásához

Az Európai Kutatóegyetemek Ligája (League of European Research Universities, LERU) 2015. október 12-én közreadott petícióját – a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként –Egyetemünk is aláírta: a nyilatkozat arra hívja fel az Európai Unió következő, holland elnökségének figyelmét, hogy a tudományos eredmények közzétételében a nyílt hozzáférésnek (Open Access) nagyobb szerepet kell kapnia. A petíció fontos üzenete az is, hogy olyan üzleti modell megalkotására van szükség, amely minden érdekelt fél (kiadók, kutatók, kutatás-finanszírozók, olvasók, könyvtárak, állami kormányzatok) számára elfogadható.

Napjainkban egyre kevesebb folyóirat áll rendelkezésre a könyvtárakban, mivel a magas előfizetési költségek miatt a könyvtárak lemondják előfizetéseiket. Az orvostudományi, természettudományi és a műszaki tudományok folyóiratainak költségei az elmúlt húsz évben megnégyszereződtek, miközben a könyvtárak költségvetése gyakorlatilag nem változott. Az így keletkező információhiányra kínál megoldást a nyílt hozzáférés elterjedése.

A petíciót többek között az MTA Nyelvtudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, a prágai Károly Egyetem, a University College London, az ETH Zürich, a Leuveni Katolikus Egyetem, a barcelonai, az utrechti, a helsinki és a leideni egyetemek, valamint számos kutatóintézet is támogatta.

A LERU 22 vezető európai egyetem szövetsége, amelyek magas színvonalú oktatási tevékenységüket a nemzetközi színtéren is versenyképes kutatási aktivitás mellett fejtik ki. A 2002-ben létrehozott kezdeményezés célja, hogy olyan egyetemek stratégiai közösségét hozza létre, amelyek élen járnak az innováció és kutatás tökéletesítésében a felsőoktatás, a gazdaság és a társadalom viszonyrendszerét tekintve.

2015.11.05.