Az ELTE csatlakozott az AUF-hoz

Mezey Barna rektor és Abderrahmane Rida, az AUF Közép- és Kelet-Európai Irodájának regionális igazgatója 2013. október 2-án írta alá az ún. Egyetemi sikerességi központ létrehozásáról szóló szerződést, amely a Frankofón Egyetemek Szövetségének (Agence Universitaire de la Francophonie, AUF) első projektje az ELTE-n: az Egyetem szeptember 13-án lett a nemzetközi szervezet tagja. A BTK Dékáni Kistanácstermében rendezett ünnepélyes aláíráson részt vett Bernard Cerquiglini, az AUF rektora is.

A szerződéskötést megelőzően Novák Katalin, az EMMI-KÜM frankofón ügyek miniszteri biztosa a francia kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta. Bemutatkoztak az Egyetem frankofón és kapcsolódó szervezeti egységei, így az Egyetemközi Francia Központ, a BTK Atelier Tanszéke, a BTK Francia Tanszéke, a TáTK Elmélettörténeti Tanszéke, illetve a jogi kar francia jogi részképzése is.

Az AUF a részben vagy teljesen franciául oktató intézmények világszervezete, melynek közel száz országban jelenleg 776 intézmény a tagja. A szövetség célja a felsőoktatás és a kutatás támogatása ösztöndíjak és akcióprogramok segítségével. Az AUF a hetedik olyan nemzetközi egyetemi hálózat, amelyhez az ELTE csatlakozott.

Az Egyetemi sikerességi központ (Centre de réussite universitaire, CRU) létrehozásának célja, hogy az AUF tagintézményeiben a francia nyelv- és francia nyelvű oktatás megerősítését szolgáló minőségi szolgáltatásokat nyújtson. A CRU az innovatív és korszerű kurzusok fejlesztéséhez elengedhetetlen friss szakkönyveket, oktatási kézikönyveket és egyéb eszközöket bocsát az oktatók rendelkezésére. A hallgatók francia nyelvű folyóiratokhoz, filmekhez és adatbázisokhoz férhetnek hozzá, illetve egy önképző tér is rendelkezésükre áll majd.

A rendezvényen részt vett Johan Indekeu belga nagykövet, a Groupe des Amis de la Francophonie Budapest elnöke, Jean-François Paroz svájci nagykövet és Hervé Ferrage kulturális tanácsos, a Francia Intézet igazgatója és az ELTE vezetősége is.
 

           

2013.10.04.