Az ELTE delegációja Japánban

2018.04.17.
Az ELTE delegációja Japánban
Az ELTE delegációja 2018. április 7-15. között tett látogatást számos vezető japán felsőoktatási intézményben. A tanácskozások célja egyetemünk japán kapcsolatainak erősítése volt: a Komacu Csikó Alapítvány támogatásával megvalósult utazás eredményesen zárult, és jelentősen hozzájárult az ELTE japán kapcsolatainak elmélyítéséhez, így fontos mérföldkőnek tekinthető a nemzetközi együttműködések fejlesztése terén.

Egyetemünket Borhy László rektor, Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, Sonkoly Gábor, a BTK dékánja, valamint Yamaji Masanori, a BTK Japán Tanszékének egyetemi docense képviselte. A találkozókon a felek az egyetemek jelenleg érvényben lévő együttműködéseinek elmélyítéséről és további kezdeményezésekről is tárgyaltak.

Az utazás első állomásán, a Josai Egyetemen a partnerek egyeztettek a két intézmény 2010-ben elindított hallgatócsere-programjáról, és megerősítették, hogy a jövőben is folytatni kívánják az együttműködést. A részképzési program keretében hallgatóink ösztöndíjjal tanulhatnak a Josai Egyetemen.

A Meiji Egyetemen Tsuchiya Keiichiro rektor és Dairokuno Kosaku nemzetközi rektorhelyettes köszöntötte az ELTE küldötteit: a találkozón kiemelték, hogy a Meiji Egyetem manga és anime tanulmányok képzést kínál japán szakos hallgatóknak, melyre az ELTE-ről is várják az érdeklődőket.

Az ICPBS (International College for Postgraduate Buddhist Studies) felsőoktatási intézmény posztgraduális képzéssel várja a hallgatókat. Az ELTE képviselői találkoztak Fujii rektorral, és megtekinthették az ICPBS könyvtárát is, melyet a világ egyik legjobb buddhista szakkönyvtáraként tartanak számon.

A Nishogakusha Egyetemen a felek Sugahara Junko rektor részvételével a japán kanbun tanításáról tárgyaltak, és kifejezték szándékukat, hogy az ELTE továbbra is működjön közre az ehhez kapcsolódó projektben.

A program a kiotói Otani Egyetemen folytatódott, ahol a felek rögzítették, hogy idén ősszel közös konferenciát szerveznek az ELTE-n Buddhism in Practice címmel. Továbbá tanácskoztak arról is, hogy az Otani Egyetem jelentős japán állami támogatást nyert el a buddhizmus kutatására, és megállapodtak, hogy az ELTE is bekapcsolódik a munkálatokba. Az Otani Egyetem képviseletében Kigoshi rektor is fogadta a delegációt.

A Ritsumeikan Egyetemen Ichikawa Masato, az intézmény nemzetközi ügyeinek rektorhelyettese a nemzetközi tanulmányok programra hívta meg az ELTE hallgatóit. A csereprogramot szabályozó szerződés hamarosan elkészül, ennek értelmében évente 2–3 hallgatónk tanulhat majd tandíjmentesen a Ritsumeikan Egyetemen.

A teljes képzési struktúrát kínáló Kobe Egyetemen a két egyetem képviselői hallgatócseréről szóló megállapodást írtak alá, valamint tárgyaltak az egyetemközi kapcsolatok továbbfejlesztéséről. Megegyeztek, hogy az együttműködés fókuszában két projekt – az „Egy övezet, egy út” program, valamint az örökségvédelem – áll. A találkozón Takeda Hiroshi rektor is jelen volt.

A delegáció végezetül a Kiotói Idegennyelvű Egyetemen tett látogatást. Morita Yoshikazu, az egyetem elnöke együttműködési szándékát fejezte ki, és hangsúlyozta többek között, hogy nyitottak hallgatócsere-programot indítani az ELTE-vel.

 

Az ELTE delegációja Japánban

Az ELTE delegációja Japánban

0

/

0

0

/

0