Az ELTE diákjáé az EIT fiatal vállalkozói díja

Az Európai Innovációs és Technológia Intézet (EIT) november 12-én jelentette be a 2013-as EIT Awards győzteseit. Az európai innovációt és a vállalkozói szellemet támogató esemény során 17 jelölt közül választották ki a győzteseket. Maksay Dorottya, az EIT ICT Labs budapesti mesterképzésének és az ELTE Informatikai Karának hallgatója Homebuddy elnevezésű üzleti ötletéért (kezdeményezésének fenntartható társadalmi vállalkozássá fejlesztéséért) vehette át a díjat.

A Homebuddy lehetőséget teremt az idős emberek társadalmi interakciójára és gondozására azzal, hogy összekapcsolja őket olyan egyetemi hallgatókkal, akiknek szállásra van szükségük. A diákok gyakorlatilag ingyenes lakhatást kapnak, cserébe pedig minden hétköznap két órát töltenek az idős embereknek történő segítségnyújtással. A projekt más EIT hallgatókkal közös csapatmunka keretében jött létre. Dorottya álma az, hogy továbbra is tanulhasson más kultúrákból, és segíthesse a Homebuddy erős és sikeres társadalmi vállalkozássá fejlesztését. „Ez a győzelem azért is jelent sokat számomra, mert külföldi tanulmányaim során lakást keresve, illetve idős nagymamám révén magam is szembesültem azokkal a problémákkal, amelyekre a Homebuddy megoldást kínál. Bízom benne, hogy az EIT-nak köszönhetően lehetővé válik, hogy a kezdeményezésünk üzletileg is sikeres, társadalmi célú vállalkozássá váljon, és széles körben elterjedjen” – mondta Dorottya.

A budapesti ünnepségen az Európai Innovációs és Technológia Intézet (EIT) igazgatója személyesen is gratulált Dorottyának. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője Dorottya győzelme kapcsán kiemelte, hogy „Dorottya sikerében az ELTE Informatikai Karán végzett alapképzés, valamint a külföldön szerzett élmények egyaránt szerepet játszanak. Örülök, hogy az EIT ICT Labs mesterképzés külföldi tanévét követően az ELTE-n folytatja tanulmányait, és projektjét is Budapestről szeretné sikerre vinni.”


Az EIT új CH.A.N.G.E (Change Agents and Next Generation Entrepreneurs) díjának célja, hogy bemutassa azoknak a leendő fiatal vállalkozóknak az ötleteit, akik az EIT oktatási és képzési programjaiból emelkednek ki. A CH.A.N.G.E Award további győztese Kate Hofman „GrowUp” nevű projektjével (a Climate-KIC jelöltje) és Eduardo Appleyard „Solar Lighting for Africa” elnevezésű kezdeményezésével (a KIC InnoEnergy jelöltje).

A 2012-ben elindult EIT Awards előtérbe helyezi azokat az izgalmas elképzéseket és startupokat, amelyek az EIT KIC-ekből származnak. A díjátadók bemutatják azokat a tehetségeket, akik az EIT által fémjelzett és KIC-es képzési programokon résztvevők közül emelkednek ki. Miden évben minden egyes KIC (Climate-KIC, EIT ICT Labs és KIC InnoEnergy) kiválaszt három jelöltet minden díjkategórián belül. A Venture díj az áttörést jelentő újításokat és az izgalmas startupokat, az új CH.A.N.G.E díj pedig az európai vállalkozók legújabb generációját és az elképzeléseiket üdvözli.

További információ a 2013-as EIT Awards jelöltjeiről

2013.11.19.